Gezondheidsscreening benadrukt slecht bewustzijn
05 Apr 2012, 22:00
foto


Surinamers letten nog steeds te weinig op hun gezondheid. Velen bewegen nog te weinig en hebben geen idee hoe het gesteld is met hun cholesterolgehalte. Bij de vierde gezondheidsscreening van Apotheek Tjin A Kwie is het slecht gezondheidsbewustzijn nogmaals bewezen.

Van de 35 klanten had circa 69 procent een te hoge Body Mass Index. Deze waarde geeft aan of iemand zijn gewicht in relatie staat tot zijn lichaamslengte. 77 procent had niet eens driemaal per week enige vorm van lichaamsbeweging en had een even groot deel een te groot lichaamsvetpercentage.

Bij de diabeet is ook een voetscreening gedaan. Apotheek Tjin A Kwie wijst erop dat op verschillende plekken in het land het publiek zijn bloeddruk en bloedsuikergehalte kan bepalen, maar er wordt zelden een voetscreening gedaan. Van de zes diabeten kreeg één het advies van vorige gezondheidswerkers om naar een pedicure te gaan met diabetes aantekening. De helft kreeg het advies om naar een diëtist te gaan. Bij de diabeten bij wie de gezondheidsscreening gedaan werd had meer dan de helft een risicovoet. Het gros van de klanten wist ook niet waar ze op moest letten bij de aanschaf van schoeisel. Vooral voor een diabeet is dat belangrijk.

Apotheek Tjin A Kwie hoopt dat de klanten daadwerkelijk de educatie en adviezen die ze maandag hebben meegekregen opvolgen, zodat hun gezondheid er baat bij heeft. De gezondheidsscreening is gedaan in verband met Wereldgezondheidsdag op 7 april.

Tanya Frijmersum
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May