Nieuwe discussie kiesregeling laait op rond stembiljetten
04 May 2010, 11:35
foto


Het Centraal Hoofd Stembureau (CHS) plaatst geen voorletters maar voornamen van de kandidaten op de stembiljetten. De getrouwde vrouwelijke kandidaat mag kiezen of ze met de naam van haar echtgenoot of met haar meisjesnaam op het stembiljet vermeld wil worden. In de kiesregeling staat echter dat ‘de namen en voorletters der kandidaten’ op de stembiljetten moeten staan. Lothar Boksteen, voorzitter van het CHS, zegt desgevraagd aan Starnieuws dat de kiesregeling verouderd is en aangepast moet worden. In 2000 en 2005 zijn de familie– en voornamen van de kandidaten aangegeven. “Dat doen we nu ook en er is niks aan de hand”, aldus Boksteen.

Campagneleider van A-Combinatie, Michel Felisi, is verontwaardigd over deze zaak. “Wet is wet en regels zijn regels. Je kan niet een keer je beroepen op de wet en een andere keer stellen dat er geen rekening gehouden hoeft te worden met de bepalingen in de kiesregeling”, aldus Felisi. Hij vindt het niet in de haak dat nu nog veranderingen worden aangebracht en dat politieke partijen nog in de gelegenheid worden gesteld om te kiezen hoe de vrouwelijke kandidaten op het stembiljet vermeld willen worden. “De tijd om veranderingen aan te brengen is al voorbij. Je kan nu volgens de wet geen veranderingen meer aanbrengen. Ik ga groot alarm slaan”, aldus Felisi.

Jurist Freddy Kruisland zegt desgevraagd aan Starnieuws dat namen op een kandidatenlijst een identificatie zijn. Door de voornamen voluit te plaatsen, kunnen er minder vergissingen gemaakt worden. Hij vindt het goed dat voor- en achternamen vermeld worden op de stembiljetten, waardoor mensen precies weten op wie ze stemmen. Hij merkt op dat er meerdere malen is gezegd dat de kiesregeling “aan alle kanten rammelt en dringend moet worden aangepast. Dit gebeurt niet en elke keer zijn er tegenstrijdigheden”, aldus Kruisland. Hij wijst er op dat de Kiesregeling in alle haast tot stand is gekomen in 1987. “De kiesregeling is op 22 september 1987 gepubliceerd en de grondwet is op 30 oktober 1987 afgekondigd. Dit is al in strijd met elkaar”, aldus Kruisland.

Ook Boksteen heeft er vaak op gewezen dat de kiesregeling dringend veranderd moet worden. De Nationale Unie roept vanaf 1987 dat de kiesregeling in strijd is met de grondwet. “Ik hoop dat we na de verkiezingen niet allemaal weer vergeten dat de kiesregeling moet worden gewijzigd. We zullen in onze evaluatie dat duidelijk stellen”, aldus Boksteen. Hij vindt dat plaatsen van de voornamen op de stembiljetten alleen maar goed is. “Wie hiertegen is, zoekt spijkers op laag water, want het gaat om de duidelijkheid voor de kiezer”, aldus Boksteen. De stembiljetten moeten zo snel mogelijk af zijn, want politieke partijen hebben voorbeelden nodig om de kiezers te instrueren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May