Ingezonden: Amnestie en de Strijd voor Mensenrechten
04 Apr 2012, 10:00
foto


"We moeten niet worden verward over wat vrijheid is. Fundamentele mensenrechten zijn eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen: de vrijheid van meningsuiting en een vrije pers, vrijheid van godsdienst en eredienst, vrijheid van vergadering en het recht van petitie, het recht van mensen om veilig te zijn in hun huizen en vrij van onredelijke huiszoekingen en inbeslagnemingen en tegen willekeurige arrestatie en straf.
We moeten niet worden misleid door de inspanningen van de krachten van reactie om te prostitueren de grote woorden van onze vrijheidstraditie en daarmee de strijd te verwarren. Democratie, vrijheid, mensenrechten hebben een definitieve betekenis gekregen voor de mensen van de wereld en we mogen geen enkele natie toestaan die zo te veranderen dat zij synoniem worden met onderdrukking en dictatuur."

(De Strijd voor de Mensenrechten, Eleanor Roosevelt, 1948)

"Wanneer er iets nieuw komt in de geschiedenis brengt het nieuwe verantwoordelijkheden en uitdagingen. Ik zou graag een aantal van de uitdagingen, waarvoor we staan in de wereld en in ons land, noemen als gevolg van deze opkomende nieuwe tijdperk van sociale rechtvaardigheid. Ik zou graag op de wereldschaal willen beginnen en zeggen dat meer dan ooit mannen en vrouwen uitgedaagd worden om een wereldperspectief te ontwikkelen.
De wereld waarin we leven is geografisch een eenheid. Nu zijn we uitgedaagd om het tot een eenheid, in termen van broederschap te komen… door middel van onze wetenschappelijke genie hebben we van deze wereld een buurt gemaakt. Nu, middels onze ethische en morele verplichting, moeten we er een broederschap van maken. We moeten allemaal leren om samen te leven als broeders anders sterven we tezamen als dwazen. Dit is de grote uitdaging van het uur. Dit is waar voor individuen. Het is waar voor naties. Geen individu kan alleen leven. Geen natie kan alleen leven.

De andere mythe die de ronde doet, is het idee dat wetgeving niet echt het probleem op kan lossen en dat het geen grote rol heeft te spelen in deze periode van sociale verandering, want je moet het hart veranderen en je kan het hart niet veranderen door wetgeving. Je kan moraal niet middels wetgeving opleggen. Het werk moet worden gedaan door middel van onderwijs en religie. Nou, dit is een halve waarheid. Natuurlijk, indien men het probleem helemaal opgelost wil hebben dan zullen harten veranderd moeten worden. Religie en onderwijs moeten een grote rol spelen in het veranderen van het hart. Maar we moeten vervolgens zeggen dat hoewel het waar is dat moraal niet wettelijk kan worden opgelegd, het gedrag kan worden gereguleerd. Het kan waar zijn dat de wet niet het hart kan veranderen, maar het kan de harteloze bedwingen. Het kan waar zijn dat de wet niet kan maken dat iemand mij lief heeft, maar het kan hem weerhouden van het lynchen van mij en ik denk dat dat ook erg belangrijk is."

(Western Michigan University speech, Martin Luther King Jr., 1963)

Sinds de indiening van het wetsvoorstel tot amnestie heb ik veel losse flodders horen afgaan als verdediging van dit voorstel. Veel lawaai, maar de kritiek staat nog overeind, aangezien er niet met scherp geschoten wordt. Wat sommige individuen willen voorhouden als een zakelijke insteek in de discussie is vaak niet meer dan een uitgestoken tong of een kromme tong.

Het staat al bijna vast dat de daders van ernstige strafbare handelingen vrijuit zullen gaan, dankzij een meerderheid van parlementariërs in De Nationale Assemblee die zullen stemmen voor aanname van het wetsvoorstel. Wie echter denkt dat met deze wet de daders voor altijd ontsnappen aan het recht heeft het mis. Veel staten zijn tot de conclusie gekomen dat bepaalde misdaden niet ongestraft mogen blijven, waaronder misdaden tegen de menselijkheid. Men heeft daarom onder andere afgesproken dat indien lokale autoriteiten de misdadigers niet vervolgen, dit gedaan kan worden door internationale autoriteiten. Suriname heeft ook deze afspraken gemaakt.
Deze afspraken zijn het resultaat van een sub-proces van meer dan een halve eeuw. Dit sub-proces is echter deel van een proces dat al eeuwen gaande is. Zo is het verlichtingsdenken ook onderdeel geweest van dit proces. Het sub-proces werd in volle gang gezet naar aanleiding van de misdaden gepleegd door de Nazis tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Een prominente voorvechter van de bewerkstelliging en aanvaarding van mensenrechten is mevrouw Eleanor Roosevelt geweest. Een vrouw die vanuit haar positie als vrouw van een Amerikaanse president invloed had om een krachtige strijd te leveren. De commissie die in 1948 de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens opstelde, deed dit onder haar voorzitterschap. Haar strijd bracht haar naar verschillende landen, waaronder ook een tussenstop in Suriname. De strijd voor mensenrechten heeft zich globaal afgespeeld, aangezien we van doen hebben met een gedachtegoed waarbij universaliteit van rechten van de mens verondersteld wordt. We verschillen van elkaar op deze aardbol, maar we delen allemaal de wens om waardig behandeld te worden.

Martin Luther King Jr. besefte ook dat rechtvaardigheid niet beperkt is tot een natie, maar dat er rechtvaardigheid voor iedereen op aarde hoort te zijn. We zijn buren in deze wereld, maar moeten ook broeders zijn. Dat is ook de grondslag van onze internationale gemeenschap.

Zij die zich niets aantrekken van de kritieken vanuit het buitenland op het wetsvoorstel beseffen niet hun plaats in de geschiedenis van de mensheid. Men wil zich intrekken aan internationale verplichtingen, aan een proces dat al meer dan een halve eeuw wereldwijd gaande is en aan de wereldbroederschap zoals Martin Luther King Jr. dat ook verwoordde. Als zij denken dat de trein tot een halt geroepen kan worden en zelfs achteruit geduwd kan worden, dan hebben ze het mis. De trein zal deze opgeworpen berg langzaam maar zeker beklimmen.

G.N.Purperhart
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May