Initiatiefnemers amnestiewet hebben veel uit te leggen
04 Apr 2012, 00:00
foto


De eerste ronde van de debatten over het initiatiefvoorstel ter wijziging van de amnestiewet heeft twee dagen geduurd. De leden van de coalitie én oppositie hebben ruimschoots de gelegenheid gekregen om hun zegje te doen. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons gaf de oppositie alle ruimte om het wetsontwerp te bespreken. De vergadering werd om 19.15 dinsdagavond verdaagd naar woensdagochtend 9 uur.

Het Nieuw Front, de BEP en Nieuw Suriname hebben zich onomwonden tegen het initiatiefvoorstel uitgesproken. "Trek dit wetsvoorstel in, want het is in strijd met de nationale wetten en internationale verdragen", is de oproep van deze fracties. De meningen van voor- en tegenstanders van het ontwerp, staan lijnrecht tegenover elkaar.

Vragen
De indieners van het wetsontwerp zullen vanmorgen indringende vragen beantwoorden. Waarom eerst amnestie en dan waarheidsvinding? Wanneer wordt amnestie gegeven. Wanneer wordt de waarheidscommissie ingesteld? Wat zijn de nationale en internationale consequenties? Wat betekent de aanname van het ontwerp voor de voortgang van het 8 december strafproces. Wat moet er gebeuren met het Moiwana-vonnis dat uitgevoerd moet worden door de staat Suriname.

De initiatiefnemers en leden van de Nationale Democratische Partij, de PALU en KTPI (Nieuwe Stijl) vinden dat rust nodig is in de samenleving. Zij gaan voor verzoening. Volgens hen zal er maatschappelijke onrust ontstaan wanneer geen amnestie wordt gegeven voor de 'gebeurtenissen van december 1982' en 'de binnenlandse oorlog'. Zij willen de periode van amnestie doortrekken naar 1 april 1980 tot 19 augustus 1992 omdat volgens hen selectief amnestie is gegeven.

Juridische onzin
Diverse sprekers hebben in alle toonaarde aangegeven dat het ontwerp 'een klap is in het gezicht van de rechtsstaat Suriname'. Harish Monorath (Mega Combinatie/Nieuw Suriname) noemt het ontwerp 'juridische onzin'. Hij benadrukt dat amnestie pas gegeven kan worden na waarheidsvinding en niet omgekeerd. "Het is een kunu, waarbij de doden zich zullen wreken", beweert Ronny Asabina (fractieleider BEP/coalitiepartner).

"Ook moeten jullie ervan bewust zijn dat jullie een zwarte vlek op jullie geweten zullen meenemen, die bloedsporen tot bloedplassen in zich herbergen", zegt Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) aan de indieners. "Het is volksbedrog en ondermijning van de rechtsstaat", meent Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP). Alle leden van het Nieuw Front vragen de indieners om tot inkeer te komen en het ontwerp in te trekken. De indieners zullen vandaag ingaan op de voorstellen en de vragen. Vandaag zal dit wetsontwerp in stemming worden gebracht. Deze planning had Simons voor de aanvang van de beraadslagingen al bekendgemaakt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May