Rosenthal: Suriname moet zich houden aan internationale verplichtingen
03 Apr 2012, 15:30
foto
Uri Rosenthal, minister van Buitenlandse Zaken van Nederland


De bezorgdheid van de Nederlandse minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken is nogmaals overgebracht aan de tijdelijk zaakgelastigde van Suriname in Den Haag. Vorige week had de bewindsman zijn verontrusting over de initiatief ontwerp amnestiewet via de Nederlandse ambassadeur in Paramaribo kenbaar gemaakt aan minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken.

“Suriname dient de scheiding der machten te respecteren”, stelt Rosenthal. “De slachtoffers hebben er recht op dat het proces doorgaat. Als de rechtbank de verdachten schuldig acht, mogen zij hun straf niet ontlopen.” De Nederlandse bewindsman roept Suriname op zich te houden aan zijn internationale verplichtingen. Hij pleit dat het 8-decemberproces doorgaat. Hij heeft zich de afgelopen week ingezet voor de gisteren uitgegeven verklaring ban de Europese Unie, die Suriname ook hiertoe aanspoort.

“De concept-amnestiewet die in behandeling is in het Surinaamse parlement staat haaks op de internationale verplichtingen van Suriname. Op basis van internationale verdragen heeft Suriname de plicht om schendingen van de mensenrechten te onderzoeken en de daders te berechten”, stelt Rosenthal.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May