Raadsman Bouterse: Ik ga mijn pleidooi gewoon houden
02 Apr 2012, 10:00
foto


Irwin Kanhai, de raadsman van hoofdverdachte Desi Bouterse, zegt dat hij zijn pleidooi in het 8 decemberstrafproces gewoon gaat houden. "Op de zitting van 13 april zal de auditeur militair zijn requisitoir houden. Daarna kom ik aan het woord. Ik zal wijzen op de amnestiewet als die intussen is afgekondigd, maar ik ga geen beroep daarop doen om het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren", zegt Kanhai aan Starnieuws.

Kanhai zegt dat hij vrijspraak zal eisen voor zijn cliënt Bouterse en overige verdachten die hij verdedigt. Hij acht de tenlastelegging moord en uitlokking tot moord niet bewezen.

Amnestiewet
De raadsman merkt op dat De Nationale Assemblee bevoegd is om een wetswijziging door te voeren. Dit is een grondwettelijke taak van de volksvertegenwoordigers. Kanhai verwacht dat het wetsontwerp vandaag door de initiatiefnemers verder zal worden aangescherpt.
Artikel 1 van de wet van 1989, afgekondigd in 1992, wordt als volgt gewijzigd: De zinsnede: “Amnestie wordt verleend aan degenen die in het tijdvak aanvangende op 1 januari 1985 en eindigende op de datum van de inwerkingtreding van deze wet.” wordt gewijzigd in:
“Amnestie wordt verleend aan degenen die in het tijdvak aanvangende op 1 april 1980 en eindigende op 19 augustus 1992 strafbare feiten hebben begaan en/of daarvan worden verdacht in het kader van verdediging van de staat en/of omverwerping van het wettig gezag zoals de gebeurtenissen in December 1982 en de Binnenlandse oorlog”.


Kanhai denkt dat de zinsnede 'de gebeurtenissen in December 1992' exacter zal worden geformuleerd. Hij verwacht dat de indieners zullen voorstellen om op te nemen 'de gebeurtenissen van 7, 8 en 9 december 1992. Volgens hem is het voorstel nu te algemeen. "Maar ik heb mijn pad al uitgestippeld. Ik heb de amnestiewet niet nodig. Ik heb mij vijf jaar voorbereid op het moment waarop ik mijn pleidooi kan houden. Ik zal dan aantonen wat de rol van bepaalde mensen is geweest in dit proces. Er is tot nu toe geen enkel steekhoudend bewijs op tafel gekomen dat mijn cliënten schuldig zijn", stelt de raadsman. Als het aan hem ligt, houdt hij zijn pleidooi al op 13 april.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May