Ambassadeur Ramdin: Consensus moet prevaleren
31 Mar 2012, 00:00
foto
Ambassadeur Albert Ramdin, secretaris generaal van de OAS.


Ambassadeur Albert Ramdin, assistent secretaris generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) hoopt dat bij het amestie-vraagstuk consensus de rode draad zal zijn. Hij pleit voor een aanpak waar brede maatschappelijke groepen een inbreng in hebben.

"In de afgelopen twee weken ben ik via brieven van internationale organisaties, e-mails en de telefoon benaderd om een reactie omtrent de voorgestelde wijziging van de Amnestie Wet van 1982, geamendeerd in 1992. Gedurende het recente bezoek van de voorzitter van De Nationale Assemblee, Jennifer Geerlings-Simons in Washington is hierover ook met haar van gedachten gewisseld", zegt Ramdin in een reactie aan Starnieuws.

Scheiding machten
Suriname heeft over de afgelopen decennia een versteviging van de democratie en rechtsstaat doorgemaakt, tot uitdrukking gebracht in een scheiding van de drie machten, de wetgevende, executieve en rechterlijke autoriteiten. De onafhankelijkheid, bevoegdheden en functionering van deze drie instituties van het staatsbestel van de republiek Suriname dienen gerespecteerd te worden.

De amnestie-kwestie is een complex vraagstuk met staatsrechtelijke, juridische, historische, bestuurlijke, maatschappelijke en persoonlijke aspecten voor Suriname. De 'Amnestie Wet' en de voorgestelde wijziging is in de eerste plaats een Surinaamse aangelegenheid. De Nationale Assemblee als wetgevende macht heeft de volledige autoriteit om wetten en amendementen voor te stellen, te debatteren en goed te keuren.

Open en ruim debat
Echter is het van belang dat de voorgestelde amendering in een open en ruim debat in De Nationale Assemblee wordt besproken en dat een goede studie wordt gemaakt van de juridische grondslag en inbedding in het bestaande wettelijk kader, stelt Ramdin.

Vanwege de gevoelens in de samenleving is het ook raadzaam informatie zo ruim mogelijk uit te wisselen en een zo breed mogelijke consultatie te plegen, om na te gaan welke andere elementen mede in beschouwing genomen moeten worden en mogelijkerwijs in het nieuwe voorstel opgenomen kunnen worden.

Oplossing door consensus
In de discussie rondom de amnestie verlening is het eveneens belangrijk rekening te houden met de maatschappelijke omstandigheden. De maatschappelijke realiteit is, in vergelijking met de jaren tachtig, veranderd. Democratie is versterkt door onder andere vrije, geheime en algemene verkiezingen die hebben geresulteerd in opeenvolgende democratische gekozen presidenten en leden van De Nationale Assemblee.

Politieke stabiliteit en maatschappelijke rust zijn belangrijke elementen om sociaaleconomische groei te realiseren. Tegen de achtergrond van de huidige uitdagingen en de internationale context van sociaaleconomische groei, is het belangrijk dat dialoog, consultatie en een aanpak gericht op consensus prevaleert, voert de OAS-topper aan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May