Winti kiest geen partij in amnestie-kwestie
28 Mar 2012, 22:20
foto


De Winti-gemeenschap spreekt zich niet uit over de amnestie-kwestie. Zij praat niet over schuldigen of onschuldigen. Volgens de Winti-leer heeft een ieder recht op begenadiging en zullen partijen een oplossing zonder polarisatie moeten willen.

Niemand mag een ander het leven ontnemen, maar wat gebeurd is, is gebeurd, zegt voorzitter Juliën Zaalman van Tata Kwasi ku Tata Tinsensi. “Niemand ontkomt aan de straf, zoals dat in de geest geregeld is. Of dat nu het lijden is van de nabestaanden, of het gewetensconflict waarmee de verantwoordelijken worstelen. Voor beide partijen is dat even ondraaglijk. ”Dat groeperingen de commotie rond het amnestie-vraagstuk aangrijpen om maatschappelijke onrust te bewerkstelligen, noemt hij immoreel, onjuist en onverantwoordelijk. “Zo werpen ze zichzelf, land en volk in een grotere ellende,” stelt Zaalman.

Mofo-Komparsi
De mens moet kunnen loslaten en weten dat alles zich in de geest moet verantwoorden. De oplossing volgens de Winti-gemeenschap is dat de verantwoordelijken en de nabestaanden bij elkaar worden gebracht in een ‘mofo-komparsi’. In deze ‘mofo-komparsi’ moeten de betrokkenen zich eerlijk uitspreken en te kennen geven dat ze openstaan voor een oplossing.

Na de ‘mofo-komparsi’ volgt de ‘yorka-komparsi’, waarin contact zal worden gezocht met de yorka van de vijftien slachtoffers en met die van degenen die de opdracht tot executie hebben gegeven en/of uitgevoerd. Als dat gebeurd is, kan uit het resultaat de ‘puru-mofo’, ‘puru-fyofyo’, de rituele reiniging (‘smoko fu a skin, was’oso en wasi’) voortvloeien. Sluitstuk van de rituelen is de ‘banyaprei’ die de rust moet terugbrengen op zowel het menselijk als geestelijk front.

Volgens Zaalman zal bij de ‘yorka-komparsi’ zeker komen vast te staan wie schuldig was en wie de zaken probeert te verdraaien en waarom dat zo verlopen is. “Door deze openheid zal gemoedsrust optreden en zullen beide partijen naar elkaar toe groeien.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May