Column: Niet alleen de geit maar ook de kool wordt gespaard
Over 102 dagen zal het volk bepalen wie naar huis mag gaan en wie het beheer over de Republiek Suriname zal hebben. Deze regering sleept zich gehavend voort naar de eindstreep. Vanaf het ondertekenen van het akkoord tussen VHP, ABOP, NPS en PL, zijn er problemen in de coalitie. Eerst zou er een ministerie komen van Oil & Gas en dat zou naar de NPS gaan. Dat is in een akkoord vastgelegd na de verkiezingen van mei 2020. Toen puntje bij paaltje kwam, vond de ABOP het geen goed idee meer dat het nieuw op te richten ministerie naar de groene partij ging. ABOP had er ook belangstelling voor. Uiteindelijk is besloten om maar af te zien van dit nieuwe ministerie. De kool en geit werden in het prille begin al gespaard.
Elke keer als de scheur in de coalitie groter werd, is met olifantslijm de boel bij zo goed en zo kwaad het ging bij elkaar gehouden. De regering was nauwelijks een jaar in het zadel of de toenmalige ABOP-minister van Grondbeleid en Bosbeheer, Diana Pokie, viel in ongenade bij Bigi Bravo. President Chan Santokhi heeft toen niet kunnen optreden want Pokie zou geen draagvlak meer hebben in de ABOP. Ook al benoemt en ontslaat hij ministers, maar uiteindelijk heeft Pokie het onderspit moeten delven want de financiële belangen waren levensgroot. Zij is intussen toegetreden tot de groene partij.
Na een hele dyugu dyugu is de NPS twee jaar geleden - in februari 2023 - uit de gammele coalitieboot gesprongen. De breuk was niet meer te dichten. De NPS werd als het vijfde wiel aan de wagen behandeld. In de coalitietop namen de president en de vicepresident de besluiten. Over veel beslissingen had de groene partij niks in de melk te brokkelen. Signalen werden gestuurd dat er een niet te herstellen breuk zou komen, maar deze werden genegeerd.
De nieuwe ruzie in de coalitie was tussen de ABOP en Pertjajah Luhur (PL). Daar heeft halalpoliticus Bronto het veld moeten ruimen om "de coalitie te kunnen behouden". Hij is beschuldigd van malversaties, maar de CLAD is sinds oktober vorig jaar met een slakkengang nog steeds bezig met het onderzoek. Intussen worden de pijlen op de president gericht omdat hij volgens PL met twee maten meet en zich niet houdt aan gemaakte afspraken. Zaterdag werd de president op een partijbijeenkomst uitgemaakt voor leugenaar door zijn eigen coalitiepartij.
Nu is minister Delano Landvreugd van Binnenlandse Zaken in opspraak. Een terrein dat in landsbelang in 2014 ingetrokken is en waar een crisisopvang voor kinderen in nood zou komen van het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting, is zonder de juiste procedures te volgen gratis weggeven. Indertijd heeft het ministerie ruim SRD 1 miljoen moeten betalen voor het terrein om de vorige eigenaars te vergoeden voor het erfpachtrecht dat in landsbelang vervallen is verklaard. De minister die jurist is, had het beter moeten weten. Ook minister Dinotha Vorswijk liet de vele fouten die gemaakt worden verder opstapelen.
Voor de zoete vrede zullen nu weer eens de kool en de geit worden gespaard. Er zijn fouten gemaakt en die zullen hersteld worden, maar behoud van de coalitie weegt zwaarder dan zonder aanzien des persoons op te treden. De grond teruggeven, maakt de misstappen die willens en wetens begaan zijn niet ongedaan. In het pocketboekje staan alleen de verworvenheden opgetekend maar niet de vele misstanden die met de mantel der liefde worden bedekt. Een corrupte zaak meer of minder, wat maakt dat uit... Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. De corruptiestank is niet meer uit te houden. Als de geit wordt gespaard, dan moet dat ook gebeuren met de kool...
Nita Ramcharan
Vandaag
Gisteren
- VHP roept op tot rechtvaardigheid, eenheid en gedeelde toekomst
- Politie lanceert online portaal voor verlenging en duplicaat rijbewijs
- Koolstofkredieten: Suriname wacht, Guyana incasseert
- Zunder: Reparatieproces in Engeland bereikt historisch hoogtepunt
- Rusland en Asabina rekenen op het gegeven woord van coalitiepartners
- VHP-fractie dient protest in tegen tonen stembriefje
- Kandidaatstelling president en vicepresident open tot donderdag 3 juli
- Suriname officieel malaria-vrij verklaard door WHO
- Verkiezing president en vicepresident op 6 juli
- Geen goedkope, maar wel lichte zetels
- Santokhi roept nieuw parlement op tot samenwerking en rechtsstatelijkheid
- Vandaag veel onweersbuien
- Penitentiair ambtenaar verdacht van aanranding blijft op vrije voeten
- Brute roofoverval Carolinakreek: slachtoffer mishandeld
- Adhin: De burger verwacht geen theater, maar waarachtige vertegenwoordiging
- VHP geeft strijd om presidentschap nog niet op
Eergisteren
- Column: Borrelpraat no. 878
- Santokhi en Simons voeren overleg over democratische transitie
- Man beschoten bij gewapende goudroof in Brokopondo
- Potentiële uitbraak van infectieziekten in Rahemal & omgeving
- Brunswijk ook met VHP ondersteuning vicevoorzitter DNA
- Adhin gekozen tot voorzitter van De Nationale Assemblee
- Brunswijk toegelaten als Assembleelid; geen vicepresident meer
- Brunswijk: Ik blijf vicepresident tot opvolger is gekozen
- Simons: Wie zich niet houdt aan akkoord, stapt eruit
- Brunswijk beëdigd door Parmessar; mogelijk geen vicepresident meer
- Is God almachtig?
- Raadsvrouw van voorganger verdacht van verkrachting pleit voor vrijspraak
- Het blijft onweren in de middag
- 'Hey Daddy': Hoe wereldleiders Trump’s ego strelen
- Moordverdachte sloeg slachtoffer met tas om vermeende seksuele provocatie
- Gregory Rusland unaniem voorgedragen als vicepresidentskandidaat