A20: De gevaren van partijpolitiek in de ambtenarij
Politieke benoemingen
Een van de grootste problemen die kan voortkomen uit partijpolitiek in de ambtenarij is het systeem van politieke benoemingen. Functies worden vaak niet op basis van expertise, maar op basis van politieke loyaliteit ingevuld. Dit leidt tot incompetentie, ineffectiviteit en inefficiëntie binnen de overheid. Medewerkers met de juiste kwalificaties worden opzijgeschoven, vervangen of genegeerd, terwijl partijgenoten zonder gedegen ervaring of kennis strategische posities innemen. Dit verstoort niet alleen de uitvoering van beleid, maar creëert ook een cultuur waarin prestaties en professionaliteit ondergeschikt worden aan de politiek.
Politieke inmenging bevordert ook corruptie en cliëntelisme. Cliëntelisme kan worden uitgelegd als het fenomeen van “voor wat hoort wat”. Overheidsmiddelen en -projecten worden hierbij gebruikt om partijgenoten te bevoordelen in plaats van de bredere gemeenschap te dienen of contracten en subsidies worden toegekend op basis van persoonlijke en politieke connecties en niet op basis van transparante en eerlijke processen. Dit ondermijnt het vertrouwen van burgers (en investeerders) in overheidsinstellingen en belemmert economische groei, omdat eerlijke concurrentie wordt vervangen door vriendjespolitiek.
Partijpolitiek heeft ook een verwoestende invloed op de moraal van ambtenaren. Goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers worden vaak gepasseerd voor promoties of belangrijke taken omdat zij niet politiek verbonden zijn. Dit leidt tot frustratie waarbij werknemers hun motivatie verliezen of zelfs besluiten de publieke sector te verlaten. Een gevolg hiervan kan zijn “brain drain” wat de algehele capaciteit van de overheid (verder) verzwakt.
De voortdurende inmenging van partijpolitiek ondermijnt ook de institutionele stabiliteit. Bij elke wisseling van regering worden beleidsplannen en structuren aangepast om te voldoen aan de agenda van de nieuwe machthebbers. Dit maakt het moeilijk om lange termijnplannen uit te voeren, hetgeen leidt tot inconsistentie in en discontinuering van beleid. De ambtenarij die zou moeten functioneren als een neutrale en stabiele pijler van de staat wordt hierdoor instabiel en inefficiënt.
1. Depolitisering van de ambtenarij
Om het vertrouwen in de overheid te herstellen is het essentieel om de ambtenarij te depolitiseren. Dit betekent dat benoemingen en promoties uitsluitend op basis van meritocratie plaatsvinden. Posities moeten worden toegewezen aan personen met de juiste kwalificaties, ervaring en competenties, ongeacht hun politieke affiliatie.
A20 pleit voor de oprichting van een onafhankelijke selectiecommissie die verantwoordelijk is voor de benoeming van topfunctionarissen binnen de overheid. Deze commissie moet bestaan uit professionals en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en moet werken op basis van transparante criteria en processen.
A20 benadrukt het belang van integriteit en ethiek binnen de overheid. Dit kan worden bereikt door het invoeren van verplichte integriteitstrainingen voor ambtenaren en het opzetten van een onafhankelijke ombudsman die misstanden binnen de overheid kan onderzoeken en aanpakken.
Het creëren van een professionele cultuur binnen de overheid vereist leiderschap dat gericht is op het dienen van de bevolking in plaats van politieke belangen. A20 zal investeren in training en ontwikkeling van ambtenaren, zodat zij beter toegerust zijn om hun taken uit te voeren.
A20 streeft naar een transparante overheid waarin burgers inzicht hebben in hoe middelen worden besteed en beslissingen worden genomen. Het versterken van toezichtmechanismen kan corruptie en misbruik van middelen verminderen.
De negatieve invloed die partijpolitiek in de ambtenarij heden ten dage heeft, is een van de grootste obstakels voor de ontwikkeling van Suriname. Het belemmert efficiëntie, ondermijnt integriteit en ondergraaft het vertrouwen van burgers in de overheid. A20 gelooft dat een sterke en professionele ambtenarij een van de sleutels is tot het opbouwen van een rechtvaardige en welvarende samenleving.
Vandaag
Gisteren
- Beleidsplan tegen plasticvervuiling in Suriname gepresenteerd
- Vaccinatieweek 2025 van start: 'Uw beslissing telt'
- Staatsolie zet koers naar offshore olieproductie
- Santokhi: Investering in maritiem onderwijs voor internationale erkenning
- Suriname, Stem bewust voor jouw toekomst
- VLS biedt petitie aan: 'Rechtsstaat ernstig ondermijnd'
- Centraal Resocialisatiecentrum geopend: Nieuwe kansen voor gedetineerden
- Kamla Persad-Bissessar opnieuw premier Trinidad en Tobago
- Vrouw omgekomen bij aanrijding Nieuw Weergevondenweg
- Suriname verdient leiders die verbinden, niet verdelen
- Bedrijf uit Dubai wil groot zonne-energieproject uitvoeren
- Kans op een enkele bui
- President moet nog beslissen over nieuw Burgerlijk Wetboek
- Column: Recht kromgetrokken op het altaar van de verkiezingsdeadline
- Invoering van acht boeken per 1 mei 2025 is onwijs
Eergisteren
- Versterking is nog geen vertrouwen
- Tijdelijke aanpassing regionaal vliegschema SLM
- Conclaaf kiest nieuwe paus, start op 7 mei
- Reactie op 'Ons politiek-bestuurlijk systeem...'
- Inbrekers stelen grote bedragen uit kluis in woning Coesewijnestraat
- Stroomstoring treft grote delen van Spanje en Portugal
- Mijn gezondheid is geen bevel
- 23-jarige bestuurder overlijdt in ziekenhuis na botsing tegen truck
- Mac Andrew: 'Arbeidsveiligheid nu ook fundamenteel arbeidsrecht'
- Beveiliging commissariaten opgevoerd na tweede inbraakpoging
- Kiezer van Suriname: Uw stem telt op 25 mei 2025!
- Bewolkt met kans op enkele middagbuien
- Anthony Nesty en Surinaamse sporters gehuldigd
- Drukken definitieve DNA-stembiljetten gestart
- Erkenning collectieve eigendomsrechten met politieke wil snel opgelost