A20: De gevaren van partijpolitiek in de ambtenarij
Politieke benoemingen
Een van de grootste problemen die kan voortkomen uit partijpolitiek in de ambtenarij is het systeem van politieke benoemingen. Functies worden vaak niet op basis van expertise, maar op basis van politieke loyaliteit ingevuld. Dit leidt tot incompetentie, ineffectiviteit en inefficiëntie binnen de overheid. Medewerkers met de juiste kwalificaties worden opzijgeschoven, vervangen of genegeerd, terwijl partijgenoten zonder gedegen ervaring of kennis strategische posities innemen. Dit verstoort niet alleen de uitvoering van beleid, maar creëert ook een cultuur waarin prestaties en professionaliteit ondergeschikt worden aan de politiek.
Politieke inmenging bevordert ook corruptie en cliëntelisme. Cliëntelisme kan worden uitgelegd als het fenomeen van “voor wat hoort wat”. Overheidsmiddelen en -projecten worden hierbij gebruikt om partijgenoten te bevoordelen in plaats van de bredere gemeenschap te dienen of contracten en subsidies worden toegekend op basis van persoonlijke en politieke connecties en niet op basis van transparante en eerlijke processen. Dit ondermijnt het vertrouwen van burgers (en investeerders) in overheidsinstellingen en belemmert economische groei, omdat eerlijke concurrentie wordt vervangen door vriendjespolitiek.
Partijpolitiek heeft ook een verwoestende invloed op de moraal van ambtenaren. Goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers worden vaak gepasseerd voor promoties of belangrijke taken omdat zij niet politiek verbonden zijn. Dit leidt tot frustratie waarbij werknemers hun motivatie verliezen of zelfs besluiten de publieke sector te verlaten. Een gevolg hiervan kan zijn “brain drain” wat de algehele capaciteit van de overheid (verder) verzwakt.
De voortdurende inmenging van partijpolitiek ondermijnt ook de institutionele stabiliteit. Bij elke wisseling van regering worden beleidsplannen en structuren aangepast om te voldoen aan de agenda van de nieuwe machthebbers. Dit maakt het moeilijk om lange termijnplannen uit te voeren, hetgeen leidt tot inconsistentie in en discontinuering van beleid. De ambtenarij die zou moeten functioneren als een neutrale en stabiele pijler van de staat wordt hierdoor instabiel en inefficiënt.
1. Depolitisering van de ambtenarij
Om het vertrouwen in de overheid te herstellen is het essentieel om de ambtenarij te depolitiseren. Dit betekent dat benoemingen en promoties uitsluitend op basis van meritocratie plaatsvinden. Posities moeten worden toegewezen aan personen met de juiste kwalificaties, ervaring en competenties, ongeacht hun politieke affiliatie.
A20 pleit voor de oprichting van een onafhankelijke selectiecommissie die verantwoordelijk is voor de benoeming van topfunctionarissen binnen de overheid. Deze commissie moet bestaan uit professionals en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en moet werken op basis van transparante criteria en processen.
A20 benadrukt het belang van integriteit en ethiek binnen de overheid. Dit kan worden bereikt door het invoeren van verplichte integriteitstrainingen voor ambtenaren en het opzetten van een onafhankelijke ombudsman die misstanden binnen de overheid kan onderzoeken en aanpakken.
Het creëren van een professionele cultuur binnen de overheid vereist leiderschap dat gericht is op het dienen van de bevolking in plaats van politieke belangen. A20 zal investeren in training en ontwikkeling van ambtenaren, zodat zij beter toegerust zijn om hun taken uit te voeren.
A20 streeft naar een transparante overheid waarin burgers inzicht hebben in hoe middelen worden besteed en beslissingen worden genomen. Het versterken van toezichtmechanismen kan corruptie en misbruik van middelen verminderen.
De negatieve invloed die partijpolitiek in de ambtenarij heden ten dage heeft, is een van de grootste obstakels voor de ontwikkeling van Suriname. Het belemmert efficiëntie, ondermijnt integriteit en ondergraaft het vertrouwen van burgers in de overheid. A20 gelooft dat een sterke en professionele ambtenarij een van de sleutels is tot het opbouwen van een rechtvaardige en welvarende samenleving.
Vandaag
-
13:05
In Memoriam Patricia Etnel
-
11:03
AdeKUS-Infra studenten winnen 3e prijs bij regionale ontwerpwedstrijd
-
09:00
President spreekt volk toe op 162e herdenking van afschaffing slavernij
-
08:46
Kantonrechter spreekt ondernemer Van den Bergh vrij van rechtsvervolging
-
06:48
Tijdelijke combinatie lid DNA en President: constitutionele noodzaak?
-
04:54
Regen en onweersbuien op 1 juli
-
02:56
Trump legt strenger Amerikaans beleid op aan Cuba
-
00:59
Column: Laat alle 34 coalitieleden tekenen voor president en vicepresident
-
00:00
4 jaar cel voor Midema ontvoering van Rodney Cairo
Gisteren
- VHP roept op tot rechtvaardigheid, eenheid en gedeelde toekomst
- Politie lanceert online portaal voor verlenging en duplicaat rijbewijs
- Koolstofkredieten: Suriname wacht, Guyana incasseert
- Zunder: Reparatieproces in Engeland bereikt historisch hoogtepunt
- Rusland en Asabina rekenen op het gegeven woord van coalitiepartners
- VHP-fractie dient protest in tegen tonen stembriefje
- Kandidaatstelling president en vicepresident open tot donderdag 3 juli
- Suriname officieel malaria-vrij verklaard door WHO
- Verkiezing president en vicepresident op 6 juli
- Geen goedkope, maar wel lichte zetels
- Santokhi roept nieuw parlement op tot samenwerking en rechtsstatelijkheid
- Vandaag veel onweersbuien
- Penitentiair ambtenaar verdacht van aanranding blijft op vrije voeten
- Brute roofoverval Carolinakreek: slachtoffer mishandeld
- Adhin: De burger verwacht geen theater, maar waarachtige vertegenwoordiging
- VHP geeft strijd om presidentschap nog niet op
Eergisteren
- Column: Borrelpraat no. 878
- Santokhi en Simons voeren overleg over democratische transitie
- Man beschoten bij gewapende goudroof in Brokopondo
- Potentiële uitbraak van infectieziekten in Rahemal & omgeving
- Brunswijk ook met VHP ondersteuning vicevoorzitter DNA
- Adhin gekozen tot voorzitter van De Nationale Assemblee
- Brunswijk toegelaten als Assembleelid; geen vicepresident meer
- Brunswijk: Ik blijf vicepresident tot opvolger is gekozen
- Simons: Wie zich niet houdt aan akkoord, stapt eruit
- Brunswijk beëdigd door Parmessar; mogelijk geen vicepresident meer
- Is God almachtig?
- Raadsvrouw van voorganger verdacht van verkrachting pleit voor vrijspraak
- Het blijft onweren in de middag
- 'Hey Daddy': Hoe wereldleiders Trump’s ego strelen
- Moordverdachte sloeg slachtoffer met tas om vermeende seksuele provocatie
- Gregory Rusland unaniem voorgedragen als vicepresidentskandidaat