Harris waarschuwt voor gevaren nieuw Trump-presidentschap
Harris sprak dinsdagavond op een bijeenkomst in de buitenlucht die volgens haar campagne meer dan 75.000 mensen telde op de plek bij het Witte Huis waar Trump op 6 januari 2021 zijn aanhangers toesprak voordat ze het Amerikaanse Capitool aanvielen.
"We weten wie Donald Trump is," zei Harris. Ze zei dat de toenmalige president een "gewapende menigte" naar het Amerikaanse Capitool stuurde om te proberen zijn verlies bij de presidentsverkiezingen van 2020 ongedaan te maken.
"Dit is iemand die onstabiel is, geobsedeerd door wraak, verteerd door grieven en uit op ongecontroleerde macht," zei Harris tijdens wat haar campagne haar slotpleidooi noemde voor een hevig betwiste verkiezing op 5 november.
Meer dan 53 miljoen Amerikanen hebben al gestemd in de verkiezingen, volgens Election Hub aan de Universiteit van Florida, in een strijd die zal bepalen wie het rijkste en machtigste land ter wereld vier jaar lang zal regeren.
Harris werd geflankeerd door Amerikaanse vlaggen op het podium en omringd door blauw-witte spandoeken met de tekst "VRIJHEID" met een goed verlicht Witte Huis achter haar.
De menigte bestond uit oudere mensen en studenten, mensen van overzee, uit New York en uit het nabijgelegen Virginia. Veel vrouwen kwamen in groepen met andere vriendinnen. "Het is belangrijk dat we niet teruggaan naar het vreselijke beleid van president Trump", zei Saul Schwartz, een voormalig federaal werknemer uit Alexandria, Virginia.
"Ze is alles wat ik altijd in een president wilde. Ze is vrolijk. Ze is echt, ze is krachtig. En ze is een vrouw", zei Danielle Hoffmann uit Staten Island, New York. "Het is tijd voor jullie... om op de achtergrond te raken, want we rijden nu", zei ze, zich richtend tot mannen in het algemeen. Haar man, merkte ze op, is een Trump-supporter.
Een Reuters/Ipsos-peiling van dinsdag toonde aan dat Harris' voorsprong was uitgehold tot slechts 44% tot 43% onder geregistreerde kiezers.
Harris heeft Trump in elke Reuters/Ipsos-peiling geleid sinds ze in juli aan de race deelnam, maar haar voorsprong is sinds eind september gestaag geslonken.
Trump en zijn bondgenoten hebben geprobeerd het geweld van 6 januari te bagatelliseren.
Duizenden van zijn aanhangers bestormden het Capitool, waardoor wetgevers moesten vluchten voor hun leven na Trumps toespraak op de Ellipse, waar hij als president in 2021 de menigte vertelde om "als de hel te vechten" om te voorkomen dat het Congres zijn verlies zou ratificeren.
Vier mensen stierven bij de daaropvolgende rel in het Capitool, en een politieagent die het Capitool verdedigde, stierf de volgende dag. Trump heeft gezegd dat hij, als hij herkozen wordt, de meer dan 1.500 deelnemers die zijn aangeklaagd voor misdaden, gratie zou verlenen.
"We moeten stoppen met het wijzen van vingers en de armen ineen slaan," zei Harris dinsdag tegen de menigte in Washington en zij drong er bij Amerikanen op aan om de verdeeldheid achter zich te laten.
Trump: 'een absoluut liefdesfeest'
In Florida probeerde Trump eerder op de dag af te stappen van de racistische en andere vulgaire opmerkingen van bondgenoten tijdens zijn bijeenkomst in New York op zondag.
Trump gaf geen commentaar op de opmerkingen van sprekers tijdens het evenement op zondag, waar komiek Tony Hinchcliffe Puerto Rico een 'drijvend eiland van afval' noemde en zich kleinerend uitte over zwarte Amerikanen, Joden, Palestijnen en Latino's.
Trumps campagne had eerder gezegd dat de opmerkingen over Puerto Rico niet de mening van de voormalige president weerspiegelden, maar Trump noemde het evenement in New York dinsdag 'een absoluut liefdesfeest' en zei dat hij vereerd was om erbij betrokken te zijn.
President Joe Biden kreeg woede van Trumps campagne vanwege opmerkingen die hij maakte over de bijeenkomst op zondag tijdens een fondsenwervingsgesprek op dinsdag.
Volgens een transcriptie die door een woordvoerder van het Witte Huis op X is geplaatst, zei Biden: "de enige onzin die ik daar zie rondzweven is die van zijn aanhangers - zijn - zijn demonisering van Latino's is onaanvaardbaar en on-Amerikaans."
Verschillende nieuwsorganisaties citeerden hetzelfde citaat maar zonder apostrof.
Biden postte later op X, de sociale media site: "Eerder vandaag noemde ik de haatdragende retoriek over Puerto Rico die Trumps aanhanger uitte op zijn Madison Square Garden rally, onzin — het enige woord dat ik kan bedenken om het te beschrijven. Zijn demonisering van Latino's is onredelijk. Dat is alles wat ik wilde zeggen. De opmerkingen op die rally weerspiegelen niet wie we zijn als natie."
Paaien Latino-kiezers
Terwijl Harris sprak in Washington, bezocht Trump een overwegend Hispanic stad in Pennsylvania, twee dagen nadat Hinchcliffe's opmerkingen over Puerto Rico verontwaardiging opriepen op de rally in New York.
Het U.S. Census Bureau zegt dat Puerto Ricanen de grootste Hispanic groep in Pennsylvania zijn, een deelstaat met het hoogste aantal kiescollege-stemmen van de zeven swing states die naar verwachting de verkiezingen zullen beslissen.
"Ik wil beginnen met een hele, hele simpele vraag: gaat het nu beter met u dan vier jaar geleden? Ik ben hier vandaag met een boodschap van hoop voor alle Amerikanen," zei Trump.
Harris, die de eerste vrouwelijke president zou worden, en Trump, die na zijn termijn van 2017-21 terugkeert naar het ambt, verschillen van mening over steun voor Oekraïne en de NAVO, abortusrechten, belastingen, fundamentele democratische principes en tarieven die handelsoorlogen kunnen veroorzaken.
Over tarieven noemde Trump dinsdag expliciet de Europese Unie. "Ze zijn bruut," zei hij in Pennsylvania. "Ze verkopen miljoenen en miljoenen auto's in de Verenigde Staten. Nee, nee, nee, ze zullen een hoge prijs moeten betalen."
Vandaag
-
07:22
Advocaat Dubois: Handelingen Kromosoeto discutabel, maar niet strafbaar
-
05:24
Een zonnige morgen met onweersbuien in de middag
-
03:28
TotalEnergies: Baja-ontdekking geïntegreerd in GranMorgu-project
-
01:31
SEOB waarschuwt voor druk op SRD en overheidsbegroting
-
00:59
Column: Formateur: ja of nee?
-
00:00
Brunswijk roept structuren bijeen na topoverleg
Gisteren
- China vult leemte op in Cuba terwijl Russische beloften uitblijven
- Keti Koti 2025: Herdenken met oog op de toekomst
- Van bos naar bord: de potentie van açaí-yoghurt voor Suriname
- Korpschef benadrukt maatschappelijke rol bij 130-jarig bestaan
- Ontslagverzoek Hakrinbank afgewezen: Klokkenluider had recht op bescherming
- In Memoriam Patricia Etnel
- AdeKUS-Infra studenten winnen 3e prijs bij regionale ontwerpwedstrijd
- President spreekt volk toe op 162e herdenking van afschaffing slavernij
- Kantonrechter spreekt ondernemer Van den Bergh vrij van rechtsvervolging
- Tijdelijke combinatie lid DNA en President: constitutionele noodzaak?
- Regen en onweersbuien op 1 juli
- Trump legt strenger Amerikaans beleid op aan Cuba
- Column: Laat alle 34 coalitieleden tekenen voor president en vicepresident
- 4 jaar cel voor Midema ontvoering van Rodney Cairo
Eergisteren
- VHP roept op tot rechtvaardigheid, eenheid en gedeelde toekomst
- Politie lanceert online portaal voor verlenging en duplicaat rijbewijs
- Koolstofkredieten: Suriname wacht, Guyana incasseert
- Zunder: Reparatieproces in Engeland bereikt historisch hoogtepunt
- Rusland en Asabina rekenen op het gegeven woord van coalitiepartners
- VHP-fractie dient protest in tegen tonen stembriefje
- Kandidaatstelling president en vicepresident open tot donderdag 3 juli
- Suriname officieel malaria-vrij verklaard door WHO
- Verkiezing president en vicepresident op 6 juli
- Geen goedkope, maar wel lichte zetels
- Santokhi roept nieuw parlement op tot samenwerking en rechtsstatelijkheid
- Vandaag veel onweersbuien
- Penitentiair ambtenaar verdacht van aanranding blijft op vrije voeten
- Brute roofoverval Carolinakreek: slachtoffer mishandeld
- Adhin: De burger verwacht geen theater, maar waarachtige vertegenwoordiging
- VHP geeft strijd om presidentschap nog niet op