Jagesar: Staatsolie mikt op 20% belang in Blok 58-project
05 Mar, 16:47
foto
Algemeen directeur van Staatsolie Annand Jagesar.


Staatsolie Maatschappij Suriname zou met een belang van maximaal 20% kunnen participeren in de inaugurele veldontwikkeling in Blok 58. En het zal deze route volgen, zegt algemeen directeur Annand Jagesar van het bedrijf.

"Wij doen zeker mee voor de 20%. Wij hebben het recht daartoe. Na onze deelname zal de gezamenlijke operatie voor elk 40% eigendom zijn van TotalEnergies en APA Corp en voor 20% van Staatsolie. We kunnen ervoor kiezen om deel te nemen na de definitieve investeringsbeslissing die in het vierde kwartaal van 2024 wordt verwacht", bevestigde hij op 16 februari tegenover OilNOW.

Staatsolie schat dat het aanzienlijke overheidsinkomsten zal ontvangen uit de Blok 58-ontwikkeling. Dit bedrag, inclusief royalty's, winstolie en belastingen, zal gedurende de verwachte levensduur van twintig jaar van het productieveld tussen de 16 miljard en 26 miljard dollar zijn, afhankelijk van de huidige olieprijzen.

"Ons belangrijkste doel is om de populariteit van Suriname te vergroten, maar nog belangrijker om onze expertise in de olie- en gassector en vooral in de offshore verder te ontwikkelen", legde hij uit.

TotalEnergies en APA Corporation lopen voorop in een ontwikkeling ter waarde van 9 miljard dollar, gericht op twee enorme reservoirs, de velden Sapakara South en Krabdagu, die samen naar schatting zo'n 700 miljoen vaten olie bevatten. De reservoirs Sapakara South en Krabdagu bevinden zich op waterdieptes van 100 tot 1.000 meter.

Staatsolie zei dat de ontwikkeling van het eerste offshore-productieveld het boren van ongeveer 30 putten over een periode van 2,5 jaar met zich mee zal brengen. Het ontwikkelingsvoorstel wordt momenteel opgesteld, met een evaluatie verwacht in 2024 en de eerste olie in 2028.

In september 2023 kondigde Patrick Pouyanne, Chief Executive Officer (CEO) van TotalEnergies, de plannen van het bedrijf aan om een deel van de kapitaaluitgaven van APA voor het project te betalen.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April