Oostburg gaat petitie indienen over Pan-American zaak aan OM
01 Mar, 00:00
foto
Het gebouw van het Openbaar Ministerie aan de Limesgracht. Daar wordt vandaag een manifestatie gehouden. Aan de procureur-generaal wordt gevraagd om haast te maken in de Pan-American zaak. (Foto: René Gompers)


Activist Marcel Oostburg benadrukt dat de manifestatie vandaag "om het Openbaar Ministerie (OM) te steunen" gewoon doorgaat. "Ik ga om 8 uur 's morgens al daar zijn," deelt hij mee. "We gaan een petitie indienen." De activist geeft aan dat er geen vergunning nodig is voor de onderneming en dat er politiebegeleiding zal zijn. Het OM heeft bekendgemaakt dat vrijdag alleen open zal zijn voor crematie-aanvragen en deurwaardersexploot. De politie heeft een veiligheidszone op de locatie ingesteld.

Aanleiding voor de actie is de Pan American kwestie; een klokkenluider beweert - onderbouwd met tal van documenten - dat de Staat voor ruim US$ 8 miljoen is benadeeld. Er zou geen overeenkomst bestaan die deze grote uitbetaling aan de projectontwikkelaar moet rechtvaardigen. De stukken zijn ingediend bij het OM, een onderzoek is begonnen.

"Panam is de druppel die de emmer heeft doen overlopen," geeft Oostburg in gesprek met Starnieuws aan. "Er zijn nog zoveel zaken die onderzocht moeten worden of waarvan er nog gewacht wordt op resultaat. Zoals de RGD kwestie en Maaltie Sardjoe, case SLM en De Haan en Bissesur, case Jogi en Saramacca. Één zaak is al teveel. Daarom gaan we het OM de steun geven."

"De politie heeft mij beloofd dat ze contact gaan opnemen met het OM en mij gaan begeleiden om de petitie in te dienen," deelt Oostburg mee. "Dat gebeurt rond 10 uur." Over de vergunningskwestie zegt hij: "De dc heeft het al rechtgetrokken. We hebben geen vergunning nodig. Ik mag gebruik maken van mijn democratisch recht."

Ondertussen heeft de politie een veiligheidszone ingesteld bij de kruising J.A.Pengelstraat/Limesgracht en Limesgracht/ Gebroeders Penardstraat. Slechts bestemmingsverkeer zal toegelaten worden binnen het afgesloten deel.

Oostburg heeft daar alle begrip voor: "Door het afsluiten van de (Saramaccadoorsteek)brug wordt de Wanicastraat nog drukker waardoor er meer filevorming kan ontstaan. Als er mensen op de Wanicastraat gaan staan zal het het verkeer harder treffen. Ik ga daar niet aan meewerken. De politie zal er zijn om voor de veiligheid van de mensen en van mij te zorgen. Gelijk na het indienen gaan we ons verplaatsen naar het PWO gebouw."
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April