Enquête over door muskieten overgedragen ziekten
29 Feb, 22:47
foto
Rode Kruisvrijwilligers tijdens een enquête in de gemeenschap van Lelydorp. (Foto: SRK)


Het Caribisch Openbaar Gezondheidsagentschap (CARPHA) voert in zes lidstaten een onderzoek uit om inzicht te krijgen in kennis en gedragingen gerelateerd aan door muskieten overgedragen ziekten. Het Surinaams Rode Kruis (SRK) is onlangs gestart met het afnemen van enquêtes in diverse gemeenschappen. Woensdag zijn mensen in Lelydorp geënquêteerd.

CARPHA heeft de Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC) gecontracteerd om enquêtes uit te voeren van februari tot april 2024. Horace Cox, Head of Vector Borne Diseases van CARPHA, Tanesha Thompson, Learning & Training Officer van IFRC en Glenn Wijngaarde, algemeen directeur-SRK, brachten een bezoek aan een gemeenschap in Lelydorp, waar de Rode Kruisvrijwilligers bezig waren met enquêteren. 

De IFRC zal zich via haar Rode Kruis-Nationale Verenigingen begeven in gemeenschappen in zes vooraf geselecteerde lidstaten, waaronder Belize, Guyana, Suriname, St. Vincent & The Grenadines. De Rode Kruis-teams zullen focusgroepdiscussies houden en huis-aan-huisvragenlijsten afnemen bij adolescenten, vrouwen in de vruchtbare leeftijd, mannen tussen 18 en 45 jaar, personen ouder dan 45 jaar en gemeenschapsleiders.

De bevindingen van het onderzoek zullen worden gedeeld met het ministerie van Volksgezondheid en worden gebruikt om op de gemeenschap gebaseerde voorlichtingscampagnes, beleid en strategieën te ontwikkelen met als doel de verspreiding van zika, chikungunya en dengue te verminderen. Men hoopt dat deze zullen bijdragen aan de verbetering van de gezondheid van de Caribische bevolking en de duurzame sociale ontwikkeling van het Caribisch gebied.

De financiering voor deze activiteit wordt verstrekt door de Europese Unie (EU) via het 11e Europees Ontwikkelingsfonds, Programma ter ondersteuning van de versterking van het gezondheidssysteem voor preventie en bestrijding van uitbraken van zika en andere door muskieten overgedragen ziekten in het Caribisch gebied, bericht het SRK.

Door muskieten overgedragen ziekten (MBD's) vormen een grote bedreiging voor de gezondheid en economieën van samenlevingen wereldwijd. MBD's zoals zika, chikungunya en dengue maken ongeveer 17% uit van de geschatte mondiale last van infectieziekten, met ongeveer 700.000 toerekenbare sterfgevallen per jaar.
In 2013 werd chikungunya voor het eerst gedetecteerd op het eiland Saint-Martin en binnen een jaar breidde het zich uit naar alle landen in de regio met duizenden gevallen. In 2015 werd het eerste zika-geval gedetecteerd in Suriname. Vervolgens kende het Caribisch gebied een bredere uitbraak met onverwachte neurologische complicaties, zoals microcefalie en het Guillain-Barré-syndroom.

De epidemieën van zika, chikungunya en dengue, naast andere door muskieten overgedragen ziekten, benadrukken de noodzaak van robuuste regionale gezondheidsbeveiligingssystemen. Dit is bijzonder belangrijk, omdat veel Caribische landen afhankelijk zijn van toerisme als belangrijke inkomstenbron. Er is dus behoefte aan strategieën die specifiek gericht zijn op de behoeften van de Caribische bevolking om deze volksgezondheidsbedreigingen te voorkomen en adequaat op te reageren. CARPHA zal blijven samenwerken met haar lidstaten om effectieve interventies te ontwikkelen en hun capaciteit te verbeteren om uitbraken van door muggen overgedragen ziekten te voorkomen, te beheersen en erop te reageren.

Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April