Waar is het rampenplan?
28 Jun 2022, 22:44
foto


Al langer dan 3 maanden ligt Brokopondo onder water. Wat zijn de concrete acties vanuit de regering tot nu toe geweest?
Na de rondvlucht van de vicepresident boven de onderwater gelopen gebieden, het bezoek van de minister van Regionale Ontwikkeling en Sport in dat gebied en de krutu die door de president was gehouden, waarbij diverse beloften zijn gedaan, zijn er geen acties meer ondernomen.

De hulp, veelal in de vorm van voedselpakketten, komt van diverse politieke organisaties, Ngo's en de overheid. Ook Venezuela en Guyana hebben hulp aangeboden. De motorfietsen voor basis gezondheidszorg zijn een grote hulp. Echter bieden voedselpakketten alleen geen soelaas en is dit geen structurele oplossing.

Bewoners van Brokopondo zijn mensen en verdienen een menswaardige behandeling. Wij hebben ook recht op gezondheidszorg. Onze kinderen hebben recht op onderwijs. Meer nog, net als alle andere Surinamers hebben de bewoners van Brokopondo recht op bestaanszekerheid waarbij het  recht van economische, sociale en culturele vooruitgang door de overheid gewaarborgd dient te zijn. Echter merken de bewoners van Brokopondo er niets van. Immers het lijkt nu meer dan een gegeven dat door het mismanagement van Staatsolie de dorpen onder water zijn gelopen.

Verder lijkt het erop dat er bewust door de regering niet wordt ingegrepen. Dit om de bewoners te dwingen te verhuizen naar hoger gelegen gebieden.  Die uitspraak is herhaaldelijk gedaan door de president en zeker twee ministers. Inmiddels is de begroting van het jaar 2022 al langer dan 4 weken goedgekeurd. Daarop is voor de beleidsmaatregel 4114 Bijzondere Voorzieningen Noodramp SRD 286 miljoen opgebracht. Van dit bedrag is nog niet eens het minimale vrijgemaakt om de bewoners van de onderwater gelopen gebieden structureel te helpen.

Een motie van de NDP fractie om onmiddellijk een gedegen rampenplan en rampenbeheersingsfonds op te stellen en US$ 28 miljoen uit de extra inkomsten van Staatsolie vrij te maken voor de noodlijdende Brokopondo was door ABOP, VHP, NPS en PL verworpen. De motivatie waarom dat niet nodig zou zijn werd door het ABOP DNA-lid Huur gepresenteerd.
Helaas kunnen al de bewoners van Brokopondo vandaag beamen dat de ABOP hen in dit geval goed gepakt heeft. Ook de VHP heeft gehad wat zij had beoogd. Geen extra middelen voor Brokopondo.

Het water in de onderwater gelopen gebieden trekt zich wat terug. Maar van een structurele oplossing is niets terecht gekomen. Van een rampenplan hebben de bewoners nooit wat gehoord. Een rampenbeheersingsfonds schijnt niet eens in de planning te zijn. Terwijl bij monde van het lid van de ABOP fractie dit alles wel in voorbereiding en uitvoering was.
Inmiddels laat niemand van de regering wat van zich horen. De landbouwgronden zijn nog steeds onder water, de voedselvoorziening zit in gevaar, de bewoners zijn door hun voorraden heen, er is een tekort aan drinkwater, de huizen zijn in die drie maanden al onherstelbaar beschadigd, kinderen verlaten de school en gaan werken en noem maar op. Het leven van de bewoners van de gebieden die onderwater zijn gelopen is bijna onherstelbaar ontwricht.

Inmiddels horen en lezen wij dat diverse DNA-leden van de ABOP fractie zich verrijken met kavels. De minister van Grond en Bosbeheer beloont familie en vrienden en stichtingen van familie en vrienden met kavels. Kortom is de ABOP fractie met het ministerie van Grond en Bosbeheer druk bezig geweest om flink te grabbelen in het Sabaku project. Het is dan duidelijk dat men geen aandacht zal hebben voor het probleem van Brokopondo.

Is het dan onterecht dat de bewoners van Brokopondo opkomen voor hun recht? Zij eisen slechts wat hun toekomt om hun ontwrichte leven weer op te bouwen. Regering maakt u die SRD 286 miljoen onmiddellijk vrij en voert u de oplossingen die aangedragen zijn door de NDP uit. De bewoners van Brokopondo snakken naar hulp en structurele oplossingen.

Ahilia Welles

Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May