Veel buitenlandse gasten in Suriname komende periode
24 Jun 2022, 11:06
foto
President Chan Santokhi in De Nationale Assemblee donderdag.


De secretaris-generaal van de Verenigde Naties en een minister uit Saudi-Arabië zijn enkele van de minimaal 400 buitenlandse gasten die naar Suriname komen. Het land zal de komende weken het centrum zijn van internationale vergaderingen over onder andere de Caricom, de jeugd, geld, de handel en uiteraard over de olie en gas industrie op zee. Verwacht wordt dat een aantal overeenkomsten getekend zal worden. President Chan Santokhi heeft donderdag in De Nationale Assemblee de grootse activiteiten gepresenteerd.

Er zal van 28 juni tot 1 juli een delegatie uit Trinidad en Tobago in het land vertoeven. Het doel is om de handel op verschillende niveaus tussen de beide landen te verbeteren. Op 29 en 30 juni is de Curaçaose minister van Financiën, Javier Silvania, op bezoek. Hij wil een samenwerking aangaan met Financiën & Planning.

Van 27 tot en met 30 juni wordt de Suriname Energy Oil and Gas Summit gehouden. Er zijn 400 deelnemers geregistreerd en 80 bedrijven doen mee. Er doen (virtueel) nog 2.460 personen over de hele wereld mee. De presidenten van Suriname en Guyana zullen bij de opening het woord voeren.

Op 1 juli begint het Surinaams voorzitterschap van de Caricom. Santokhi mag tot 31 december leiding geven aan de organisatie. Op 3 juli gaat de 43e  Reguliere Caricom Staatshoofden Conferentie van start, in Paramaribo. Er is grote belangstelling voor de bijeenkomst geeft Santokhi aan. Hieraan zullen ook ruim 400 personen deelnemen. Er worden speciale gasten verwacht, onder wie de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, en Adel bin Ahmed Al-Jubeir, minister van staat voor Buitenlandse Aangelegenheden uit Saudi Arabië.

Later op de dag is er een Caricom Youth Forum, een virtuele meeting. De bevindingen van deze regionale jeugdvergadering worden gepresenteerd op de staatshoofden persconferentie. Er zal nog een Caricom  Youth Forum  later in het jaar worden georganiseerd, ook in Paramaribo. Tijdens de Caricom Staatshoofden Conferentie zal er een aparte summit zijn tussen Guyana en Suriname op staatshoofden niveau.

Van 13- tot en met 15 juli is de grondlegger van de Art of Living Sri Sri Ravi Shankar, in het land. “Een derde bezoek aan Suriname,” merkt Santokhi op. “Een spirituele leider met een boodschap van vrede, veiligheid, conflictoplossing en mentale gezondheid. Ik heb hem hem in Los Angeles ontmoet. Ik kan u zeggen dat het een autoriteit is die een belangrijke bijdrage kan leveren tot het brengen van rust en wereldvrede.”
Advertenties