Vereniging Surinaamse Organisatoren nu officieel opgericht
21 Jul 2011, 11:30
foto
Sammy Doerga, voorzitter van de Vereniging Surinaamse Organisatoren.


De Vereniging Surinaamse Organisatoren (VSO) is na vier jaar officieel opgericht. Het gaat om organisatoren van shows. Een van de voornaamste doelen is zich te bundelen tegen acties van de Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur). De resolutie van de VSO is getekend op 4 juli door president Desi Bouterse. De vereniging, die nu rechtspersoonlijkheid bezit, heeft als voorzitter Sammy Doerga.

Op de ledenlijst prijken namen van zestig bekende showorganisaties, zoals Asa Go, Suripop, Hardcore Entertainment, Mira promotion, Wi Sani en Friends Promotion. De organisatie zal meteen in actie komen. Die zal zijn een eerste protestbrief tegen Sasur indienen bij president Bouterse.

Voorzitter Doerga zegt aan Starnieuws blij en trotst te zijn dat alle grote en gerenommeerde organisaties zich hebben aangesloten bij de VSO. Als rechtspersoon kunnen volgens Doerga de belangen van de lidorganisaties beter behartigd worden. De VSO wil in de nieuwe positie de strijd aangaan tegen Sasur die volgens Doerga “het gemunt heeft op showorganisatoren en oneigenlijk gelden int als te zijn bescherming van rechten van muziekauteurs”.

De VSO wil volgens Doerga bewerkstelligen dat niet alleen wordt gewerkt aan het vaststellen van tarieven voor slechts een deel van de gebruikers van muziek zoals de showorganisatoren. Muziekrecht is een internationaal recht van de auteur, daarop staat een betalingsplicht voor alle gebruikers, maar het moet wel geordend transparant en zonder willekeur plaatsvinden en op basis van goede wetgeving”, zegt Doerga.

In het bestuur zitten verder Jerrel Verwey (ondervoorzitter), Rabindre Achaibersing (secretaris), Jolanda Wassenaar (penningmeester), Rubert Leerdam (2e penningmeester), Michel Deira, Bryan Agena, Jorge Nabibaks en Charlton Lieuw Choy (allen commissarissen).