DNA-fracties willen ingaan op brief over verzet Bouterse
19 Dec 2019, 14:45
foto
Oppositiefracties in overleg met elkaar tijdens de schorsing. Zij willen wel ingaan op de brief die de regering heeft geschreven aan De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


De regering heeft schriftelijk aan De Nationale Assemblee te kennen gegeven dat er verzet is aangetekend op 3 december tegen het verstekvonnis tegen Desi Bouterse, die ook president is van Suriname. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft meegedeeld dat de zaak hierdoor nog bij de rechter is. De Nationale Assemblee onthoudt zich van commentaar als een zaak bij de rechter is. 

Vicepresident Ashwin Adhin heeft de brief namens de regering geschreven aan de voorzitter van De Nationale Assemblee. 
"Geachte Voorzitter, 
Naar aanleiding van uw schrijven d.d. 18 december 2019 betreffende de juridische status van het rechtsproces van de President van de Republiek Suriname moge ik u namens de Regering als volgt berichten. 
Eerstens dient aan u gemeld te worden, overigens bekend in het hele land en dus ook aan uw leden, dat er op 29 november 2019 zonder voorafgaande kennisgeving de President van de Republiek Suriname bij verstek is veroordeeld. 
Van de juridische vertegenwoordiger van de President in dit proces heeft de Regering begrepen, dat ex artikel 365 van het Wetboek van Strafvordering verzet is aangetekend op 3 december 2019 met als gevolg, dat het bij verstek gewezen vonnis van rechtswege is geschorst en dus thans geen enkel rechtsgevolg heeft. 
Hopende uw college hiermede naar behoren te hebben geïnformeerd."

Simons vindt dat er geen inhoudelijke behandeling over de zaak in het college kan plaatsvinden. Hier zijn diverse fracties het niet mee eens. De vergadering is kort geschorst om de brief door te nemen. 


Advertenties