Openbaar Ministerie in hoger beroep vonnissen EBS
19 Dec 2019, 02:27
foto


Het Openbaar Ministerie heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis van ex-directeuren van Energie Bedrijven Suriname (EBS), Kenneth Vaseur, Willy Duiker en de ondernemer Dick van Kanten van Greenland. Zij zijn allen vrijgesproken van de algehele tenlastelegging. Ex-Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi (NPS) had stukken over deze zaak overhandigd aan de procureur-generaal, waarna deze zaak uiteindelijk voor de rechter kwam. 

De mensen die terecht stonden, werden verweten van oktober 2012 tot en met oktober 2015 tezamen het bedrijf bewogen te hebben tot afgifte van bedragen van US$ 8.881.250 en 100.000 euro. De kantonrechter is van oordeel dat nu onvoldoende wettig en met name overtuigend bewijsmateriaal voorhanden is om te komen tot een bewezenverklaring van het ten laste gelegde, de ex-directeuren daarvan dienen te worden vrijgesproken. Op grond van verklaringen kan niet bewezen worden geacht dat Van Kanten bedrieglijk en valselijk tezamen en in vereniging handelingen heeft gepleegd die ertoe hebben geleid dat hij als nieuwe leverancier werd aangetrokken of voor zijn bedrijf is gekozen. Op grond hiervan is het bewijsmateriaal onvoldoende.

Tjin-A-Tsoi zegt aan Starnieuws dat hij er volledig achter staat dat het Openbaar Ministerie hoger beroep heeft aangetekend. De kantonrechter is voorbij gegaan aan de strafeis. Het is duidelijk dat de vervolging zich niet kan terugvinden in de uitspraak. "Ik kijk uit naar het vervolg van dit proces," merkt Tjin-A-Tsoi op. "Suriname is benadeeld en er moet een sterk signaal komen tegen dit soort praktijken," merkt hij op.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March