Organisaties verwachten dat wetswijziging wordt doorgedrukt
31 Oct 2019, 06:26
foto
Robby Berenstein, voorzitter van C-47, woensdagavond in theater Unique. (Foto: René Gompers)


Om 13.00 uur gaan vertegenwoordigers van vakbonden, politieke partijen en andere organisaties een petitie indienen bij De Nationale Assemblee. Zij willen dat het besluit om de Wet op de Staatsschuld aan te passen, wordt teruggedraaid. De Assemblee neemt de initiatiefwet vandaag in behandeling. De wetswijziging geeft de minister van Financiën de ruimte om meer te kunnen lenen. De strafmaatregel wordt geschrapt.  

Op initiatief van de vakbeweging is er een bijeenkomst gehouden voor alle groepen en organisaties die tegen de wijziging van de wet zijn. De meeting woensdagavond in theater Unique die ruim drie uren heeft geduurd, is druk bezocht. “Je moet je voorstellen, zoveel hoofden zoveel zinnen, maar over één ding zijn we het allemaal eens. En dat is dat de aanpassing van de wet desastreus en funest is. Het is een bindmiddel geworden. De groep gaat bij elkaar blijven omdat we verwachten dat het besluit niet wordt teruggedraaid. We zijn op alles voorbereid,” zegt Robby Berenstein, voorzitter van C-47. 

De aankondiging om samen ten strijde te trekken is twee dagen geleden in het C-47 gebouw aangekondigd. Verschillende vakbondsleiders vrezen een herhaling van de situatie onder president Jules Wijdenbosch. Het “leen- en uitgavengedrag van toen,” heeft tot massaprotesten geleid die hebben geresulteerd in het vroegtijdige vertrek van Wijdenbosch. Een ander resultaat is de Wet op de Staatsschuld waarbij de minister van Financiën een gevangenisstraf riskeert als het leningenlimiet overschreden wordt.

Sommige aanwezigen willen meer mensen dan alleen vertegenwoordigers op de been brengen. “We houden het op besturen maar natuurlijk is iedereen vrij om zijn mensen te mobiliseren,” zegt Berenstein. Maar nog vóór de vergadering in Unique heeft plaatsgehad, hebben een paar bonden, politieke partijen en andere groepen de samenleving opgeroepen om naar De Nationale Assemblee te komen. President Desi Bouterse, die ook NDP voorzitter is, heeft op een kadermeeting in Ocer de protesterenden uitgedaagd. Hij merkte op dat als organisaties bezig zijn op te roepen voor een protestmanifestatie voor donderdag, hij vrijdag meer mensen op de been kan brengen om de regering te ondersteunen. 

René Gompers
Advertenties