SLM-protest trekt geen publiek; Jarige KLM sluit kantoor
07 Oct, 13:11
foto
De protestmanifestatie voor behoud van de SLM heeft een handvol mensen getrokken. Tweede van links organisator Tony Tohlel. (Foto's: René Gompers)


Het hoofdkantoor van de KLM in Paramaribo is gesloten terwijl de luchtvaartmaatschappij vandaag 100 jaar bestaat. "Misschien dachten ze dat we met een massa zouden komen en zijn ze uit voorzorg gesloten, het doet ze wel wat zo te zien," merkt Tony Tohlel op. Hij heeft een protestactie georganiseerd om aandacht te vragen voor de SLM. Er heeft slechts een handjevol mensen meegedaan.

Op de deuren van het kantoor prijken twee vellen A4 met de boodschap: "Heden 7 okt' 19 gesloten vanwege bijzondere omstandigheden. Bij dringende vragen aub bellen naar +31 (0) 20-4747746." Enkele klanten ergeren zich. "Dat is een algemeen nummer, het verbindt je met een call centre en ben je nog lang bezig," deelt een vrouw mee voordat ze teleurgesteld terugloopt naar de auto. "Ik ben teleurgesteld want ik had meer mensen verwacht," geeft Tohlel aan. "Maar het gaat om de boodschap. Dat is dat er iets gedaan moet worden, anders verliezen we de SLM. KLM en TUI vliegen zelfstandig naar Amsterdam. Die route is niet groot genoeg voor drie airlines. Wat blijft er dan over voor de SLM?"

"Maar dit protest is ook een vingerwijzing naar de SLM," benadrukt Tohlel. Laat men orde op zaken stellen. We merken wat de resultaten zijn van dat beleid. Na wi sani. Wat we hebben, moeten we behouden. San gwe keba, gwe keba. We willen ook 100 jaar worden, daarom zijn we hier." Of het bij dit ene protest blijft, weet Tohlel nog niet. "Maar ik ga niet zitten kijken hoe de SLM vernietigd wordt." Het protest loopt gauw af. Klanten kijken verbaasd rond bij de gesloten deuren. "Dan komen we morgen weer hoor. Ik ga niet bellen naar Holland," merkt een vrouw op.

René Gompers