Argentinië: Stroomvoorziening grotendeels hersteld
17 Jun 2019, 18:17
foto
Een verkoper in Buenos Aires wacht op klanten nadat Argentinië was getroffen door een nationale stroomuitval. (Foto: Reuters)


De stroomvoorziening is voor een groot deel in Argentinië hersteld. Argentinië en twee buurlanden hadden zondag te maken met een enorme stroomuitval, waarbij tientallen miljoenen burgers in het donker kwamen te zitten. De Argentijnse president Mauricio Macri zei dat de oorzaak van de "ongekende" storing nog onduidelijk was.

Het Argentijnse netwerk "begaf het" rond 7 uur 's morgens, waardoor de energievoorziening in het hele land wegviel. Door de stroomonderbreking viel ook een groot deel van de elektriciteit in het naburige Uruguay uit, terwijl ook delen van Paraguay zonder energie zaten. De grootste raffinaderij van Argentinië, YPF SA LA Plata, kwam door de stroomuitval tot stilstand.

In de vorige avonduren gisteren, was bijna 90% van de stroomvoorziening in Argentinië hersteld. Tegen die tijd hadden ook heel Uruguay en Paraguay weer volledig energie. De Argentijnse Energiesecretaris, Gustavo Lopetegui, vertelde verslaggevers eerder op de dag dat de blackout begon met een storing in het "interconnectiesysteem" van het land, bekend als SADI. Hij voegde er echter aan toe dat de oorzaak van de storing nog onbekend was. De resultaten van een volledig onderzoek zouden na 10 tot 15 dagen bekend zijn.

"Er was een storing in het systeem, het soort dat regelmatig voorkomt in Argentinië en andere landen," zei Lopetegui, eraan toevoegend dat "een reeks gebeurtenissen die later plaatsvonden ... een totale verstoring veroorzaakte." President Macri zei dat deze zaak ongekend is en diepgaand zal worden onderzocht.

De stroomuitval komt te midden van een zich verdiepende economische crisis in Argentinië die bijna een derde van het land in armoede heeft gedompeld, de rentetarieven naar ongekende hoogten heeft gestuwd en de peso tegen de dollar heeft gekelderd. Allemaal aanleiding voor massale protesten in het hele land.

Inwoners van Buenos Aires, een stad van bijna 16 miljoen, ontwaakten op Vaderdag in een bijna volledig donkere stad. De stroomuitval belemmerde het openbaar vervoer. Ook de watervoorziening viel daardoor uit en was er sprake van gebrekkige telefoon- en internetcommunicatie voor een groot deel van de dag.

Afbeeldingen op sociale media toonden lange rijen auto's bij de weinige benzinestations die nog open waren in de grootste stad van Argentinië. De verkeerslichten dimden, waardoor er chaos ontstond op plaatsen, zelfs op een normaal stille zondag.

De speculatie op de sociale media over de oorzaken van de black-out was niet mals. Critici van Macri maakten ook scherpe verwijten naar de president die zich later dit jaar kandidaat stelt voor een fel bestreden strijd.

"Miljoenen Argentijnen, die de astronomische tarieven voor elektriciteit hebben moeten betalen aan degenen die aan de macht zijn, wachten nog steeds op de terugkeer van de stroomvoorziening naar hun huizen", zei Alberto Fernandez, een Peronistische presidentskandidaat, zondagmiddag in een tweet.

De black-out hernieuwde ook vragen over de kwetsbaarheid van delen van het Zuid-Amerikaanse hoogspanningsnetwerk, die grenzen overstijgt en veel van de grootste economieën van de regio verbindt.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April