Informatie over criminialiteit nu centraal opgeslagen
19 Apr, 08:41
foto
De launch van het managementinformatiesysteem voor de politie door minister Stuart Getrouw van Juspol. (Foto: Juspol/NII)


De strijd tegen de toenemende criminaliteit onder voornamelijk jongeren is ingezet. Dit meldt de voorlichting van het ministerie van Justitie en Politie (Juspol), via het Nationaal Informatie Instituut. Juspol heeft in verband hiermee woensdag een management-
informatiesysteem voor de politie gelanceerd op het politiebureau te Geyersvlijt. Dit systeem vloeit voort uit het CariSecure project en is pilot, waarbij criminaliteitsinformatie centraal zal worden opgeslagen.


Minister Stuart Getrouw zei bij de launch dat het CariSecure project in 2018 is gestart en thans een mijlpaal heeft bereikt. Het doel van het CariSecure project is om landen in de regio, waaronder Suriname, te assisteren met het ontwikkelen van een gestandaardiseerd mechanisme voor monitoring, evaluatie en rapporteren of verslaan van betrouwbare data over misdaden.

De inspecteur van politie 1ste klasse, Rishi Akkal, lid van de Task Force heeft tijdens de lauch een demonstratie gehouden voor de aanwezigen. Akkal ging in op de huidige werkwijze van de politie bij informatieverwerking en de voordelen die dit nieuwe systeem op zowel nationaal, als internationaal niveau met zich meebrengt. Hij gaf aan dat duurzaam beleid gebaseerd moet zijn op betrouwbare data.

De politie kan met behulp van dit digitale recordsysteem dataverzameling van het Korps Politie Suriname (KPS) actualiseren en verbeteren. Hierdoor kunnen enerzijds stijgende trends van vormen van criminaliteit worden ingedamd en anderzijds criminaliteitspreventie worden bevorderd. Voorafgaand aan de lancering heeft de teamleider van het project, Paolo Mistro, op maandag 15 april 2019, een speciale presentatie gehouden voor Getrouw.

Alexis Armstrong, vertegenwoordiger van de United Nations Development Program (UNDP) in Suriname, onderstreepte de voordelen van het Police Records Management Information System (PRMIS) voor het bestrijden van de criminaliteit. De Amerikaanse ambassadeur Karen Williams zei dat de politie in dit traject technisch wordt ondersteund, middels de schenking van de nodige apparatuur. Voor de continuïteit van dit project zullen medewerkers ook een train the trainer cursus volgen.