DNA-leden willen opheldering over Chinese trawlers
03 Apr 2019, 08:32
foto
Assembleelid Rajiv Ramsahai wil weten waarom de Chinese fabrieksschepen nog in Suriname zijn. (Foto: Raoul Lith)


De zes Chinese fabrieksschepen die sinds november vorig jaar in Surinaamse wateren zijn, blijven een heet hangijzer. Tijdens de begrotingsbehandeling hebben coalitie- én oppositieleden deze kwestie in heftige bewoordingen aan de orde gesteld. Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft op 7 maart in De Nationale Assemblee meegedeeld dat de trawlers illegaal hier zijn. De Assembleeleden willen weten wat de boten nog hier doen.

Assembleelid Rajiv Ramsahai (NDP) wil weten waarom er niet wordt opgetreden als de boten geen vergunning hebben en nog steeds in Surinaamse wateren zijn. De schepen hebben een motorvermogen van 2000 pk terwijl 500 pk toegestaan is. Volgens het Assembleelid zijn er meer trawlers die vissen met een motorvermogen van meer dan 2000 pk. Hij wil dat er een onderzoek wordt ingesteld. Ook wil Ramsahai een lijst van alle trawlervergunningen die zijn verstrekt. Terwijl er sprake is van overbevissing worden elk jaar vergunningen verlengd en nieuwe uitgegeven. Hij plaatst hierbij vraagtekens.

Keshopersad Gangaram Panday (NDP) vindt de aanwezigheid van de trawlers ook niet goed. Hij heeft begrepen dat er een rechtszaak aanhangig is gemaakt tegen de Staat. Omdat er nog geen uitspraak is, zijn de trawlers nog hier is zijn informatie. Hij wil weten in welk stadium de zaak zich bevindt.

Marlon Budike (NPS), Carl Breeveld (DOE), Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) en Mahinder Jogi (VHP) hebben zich ook hun misnoegen geuit over de aanwezigheid van de trawlers. Karta-Bink wijst erop dat 5000 gezinnen direct afhankelijk zijn van de visserijsector. Zij merkt op dat bang bang en kandra tiki al schaars dreigen te worden.
Zij vindt dat een loyalist niet bevoordeeld kan worden ten koste van de sector.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March