Column: Tussen applaus en uitjouwen
Applaudisseren en uitjouwen zijn twee kanten van dezelfde medaille. Het gaat om een uiting van emotie. Emotie is geen constante. Ze kan soms -snel - omslaan. In het lied There is a thin line between love and hate zingen de Pretenders:
The sweetest woman in the world.
Could be the meanest woman in the world
If you make her that way.
Wat hier over de vrouw wordt gezongen geldt ook voor de man of voor een volk.
Maar ging het te Livorno om 'het volk', een massa of om een kleine groep die haar gevoelens wilde uiten. Haar gevoelens over wat? Over de situatie in het land of dat de vp als verstoorder van de feestvreugde werd gezien. Zelf heb ik nog geen twee weken daarvoor een heel mooi verhaal van de vp over de betekenis van Phagwa gehoord tijdens de NDP Phagwa-meeting op de hoek van de Indira Gandhiweg en Braamshoopweg. De aanwezigen luisterden met bijzondere aandacht naar het interessante betoog van de vp. Maar daar was het tijdstip beter gekozen.
WK in Brazilië Jacob Zuma
En terwijl men eindeloos bezig was met wat enkelen de vp naar het hoofd hadden ‘geslingerd', schijnt men vergeten te zijn wat in 2014 in Brazilië plaatsvond bij de opening van het WK-voetbal; de toenmalige Braziliaanse president Dilma Rousseff noch Sepp Blatter, voorzitter van de FIFA durfden de gebruikelijke openingstoespraken te houden om te voorkomen uitgejouwd te worden. Roussef was mede vanwege het corruptieve klimaat in haar land in ongenade gevallen.
Overigens was tussen het applaus voor president Jacob Zuma zijn toespraak tijdens de uitvaartdienst van de eerste zwarte president van Zuid-Afrika, Nelson Mandel – in 2013 - het fluitconcert ook duidelijk hoorbaar.
Schendbaar en onschendbaar staatshoofd
Door gezaghebbende personen is na het incident met de vp publiekelijk de vraag gesteld of we hier niet met strafbare handelingen te doen hebben. Laat mij vooropstellen dat iedereen met respect behandeld dient te worden. Ten tweede dat liederlijke taal jegens wie dan ook moet worden afgezworen. Maar tevens wil ik benadrukken dat koloniale muilkorfwetten niet in overeenstemming zijn met ons huidig staatsbestel. Het onderscheid tussen het schendbaar en onschendbaar staatshoofd is in deze essentieel.
Bij staatshoofden waarbij het gaat om erfopvolging – zoals in Nederland - hebben we te doen met onschendbaarheid van het staatshoofd. De doctrine 'the King can do no wrong' is van kracht, onder andere vanwege het contrasigneren -medeondertekenen - van staatsstukken. Bij gebleken onvolkomenheden of fouten in deze stukken zal niet de koning, maar de medeondertekenaar schuldig worden gehouden. Uitspraken van het staatshoofd moeten gesanctioneerd worden door onder andere de regeringsleider. Het lijkt mij dat in gevallen van een onschendbaar staatshoofd die niet gemakkelijk blaam zal treffen.
Bij personen die via verkiezingen en dus verkiezingscampagnes aan de macht komen – onder wie schendbare staatshoofden - is het een andere zaak. Deze personen zouden tijdens verkiezingscampagnes andere kunnen hebben beledigd of zich minder vleiend tegenover tegenstanders hebben geuit. En wie kaatst moet de bal verwachten. Als deze functionarissen niet geneigd zijn verantwoording af te leggen, niet met politici in debat willen gaan of een beleid voeren dat grote delen van het volk niet welgevallig is, dan moeten zij zich niet beklagen over negatieve uitingen van het publiek. Niet voor niemendal meldt een oude odo: Efu dyeme no ben de, ati ben sa priti.
Muilkorfwetten
Het lijkt mij dan ook ten onrechte te pas en te onpas dat verwezen wordt naar de oude stoffige muilkorfwetten. Wetten die verwezen naar de tijd van een onschendbaar staatshoofd en/of de vervanger. En wanneer deze muilkorfwetten eindelijk zullen worden ingetrokken, is het te hopen dat onze schendbare staatshoofden begrijpen dat het van hen zelf afhangt of ze toegejuicht of uitgefloten zullen worden.
Ik heb nog nooit politici horen klagen om luid applaus, ook wanneer ze dat niet verdienen. In het politiek bedrijf wisselen applaus en tekenen van afkeuring elkaar regelmatig af. Respect moet men niet vragen, maar dat moet men met daden afdwingen. Elke politicus heeft dan ook een voorname plicht om zo te handelen waardoor hij of zij niet uitgejouwd wordt. Laat men daarbij niet vergeten dat het niet willen afleggen van verantwoording een vorm van minachting is, dus het beledigen van jouw opdrachtgever: Het Volk.
Hans Breeveld
Vandaag
-
20:22
Onzekerheid stuwt goudprijs omhoog
-
18:20
Misiekaba vraagt aandacht minister OW voor enorme waterplas
-
16:17
Olieprijzen dalen na productieverhoging OPEC+
-
14:14
Oppositie eist stopzetting ‘uitverkoop’ overheidsbezit vlak vóór verkiezingen
-
12:32
Twee verdachten gearresteerd voor steekverwonding 16-jarige
-
10:29
Mangre geaccommodeerd als onderdirecteur bij NV Havenbeheer
-
08:47
VES economisch verkiezingsdebat nu in twee delen
-
06:50
De kracht van stemmen bij voorkeur
-
04:54
Ook vandaag bewolkt met kans op een regenbui
-
02:56
Ontvoering in Peru eist 13 levens in goudmijn
-
00:58
Macro-economische stabiliteit is het fundament voor groei en armoedebestrijding
-
00:00
Simons: Corruptie in Suriname nog nooit zo erg als nu
Gisteren
- Column: Borrelpraat no. 870
- Bromfietser op slag dood bij aanrijding in Sabaku-project
- Doorrijdende fietser overlijdt na aanrijding
- Mediation en NBW
- OBBS stelt ultimatum: staking schoolvervoer dreigt op 8 mei
- Brazilië: Oud-president Bolsonaro uit het ziekenhuis
- VSB dringt aan op versterking instituties bij invoering Nieuw BW
- Herinneringen aan Jules Albert Wijdenbosch
- Bee: Parmessar geeft verkeerd beeld van gemaakte afspraken
- Sheinbaum: 'Nee president Trump, ons grondgebied is onschendbaar...'
- De industrialisatiepolitiek van SU (2)
- Bewolkte ochtend met kans op onweersbuien
- Tiener steekt stiefvader neer na mishandeling van moeder
- NPS-voorzitter hekelt verdraaiing van feiten richting verkiezingen
- Inbraak bij CBB: Twee bewakers aangehouden, daders voortvluchtig
- Oppositie: Regering bang om met de billen bloot te moeten
Eergisteren
- Ontwatering Esther Stichting aangepakt na noodsignaal
- Protest Stichting Lelydorp 2000 en omwonenden tegen bouw op ‘Groene Strook’
- SVB-verkiezingen: De antwoorden zijn in de huidige SVB-statuten te vinden
- Peruaans marineschip botst tegen olieplatform in de Amazonerivier
- SVB laat FIFA-dwang zwaarder wegen dan vonnis rechter
- Stemming en inhoud
- 'Ongeëvenaard' tegenslangengif gemaakt
- Regering investeert in inclusie, infrastructuur en rechtszekerheid
- Gajadien: Scherpe woorden, maar geen spijt
- Ook op deze zaterdag onweersbuien
- VS bestempelt machtige Haïtiaanse bende als transnationale terroristengroep
- Suriname zet met beleidsplan IOM stap naar gereguleerd migratiebeleid
- RVI-programma gelanceerd: Staatsraad plaatst juridische kanttekeningen