Op hoogste niveau gesprekken over de 19.5 miljoen euro
20 Mar, 04:13
foto
Robert van Trikt, governor van de Centrale Bank van Suriname luistert naar een vraag van een journalist. (Foto: Raoul Lith)


Governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt, gaat de komende week naar Nederland. De inzet is om een oplossing te vinden voor de 19,5 miljoen euro die vorig jaar april in beslag is genomen door het Openbaar Ministerie van Noord-Holland. Tot nu toe hebben advocaten zich beziggehouden met deze zaak. Van Trikt zal ook gesprekken voeren met De Nederlandsche Bank (DNB).

In Nederland zal worden uitgelegd dat Suriname een 'cash cultuur' heeft. In de goud-, hout- en vissector zijn er cash dollars nodig. Er komen vliegtuigen uit Nederland en mensen uit Frans-Guyana met cash geld. Dit maakt Suriname tot een risicoland voor witwassen van geld. Veel zaken worden in Suriname nog cash gedaan. Ook zal uitgelegd worden dat hard gewerkt zal worden dat CBvS diverse maatregelen zal doorvoeren om de wet- en regelgeving op financieel gebied aan te scherpen. Suriname moet volgend jaar voldoen aan de 40 aanbevelingen van de Caribbean Financial Action Task Force. Als eerste moet er een nationale risicoanalyse worden uitgevoerd. Van Trikt wil internationale expertise erbij betrekken, behalve de technische expertise van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank.

Van Trikt stelt dat dialoog belangrijk is om het verstopte financieel verkeer op te lossen. Sinds de euro's in beslag zijn genomen, kunnen er ook geen US dollars worden geïmporteerd. Suriname wordt als een risicoland gezien. Hierdoor is er een krapte ontstaan aan US-dollars terwijl giraal voldoende geld is. De CBvS kan samen met de handelsbanken US$ 2,5 miljard uitzetten. Met DNB zal ook gesproken worden over overmakingen die gedaan worden op de rekening die de CBvS bank daar heeft.

Het geld dat door de CBvS via Amsterdam getransporteerd werd naar China, is van de Hakrinbank, de Finabank en De Surinaamsche Bank. Met Van Trikt reizen ook mee Eblein Frangie, algemeen directeur van de Finabank/voorzitter van de Surinaamse Bankiers Vereniging en Commercieel directeur, Rafiek Sheorajpanday, waarnemend directeur Hakrinbank tevens bestuurslid van de Bankiersvereniging.