Frankrijk verscherpt controle; drugskoeriers verdubbeld
Volgens cijfers van de Franse douane zijn er in 2018 totaal 486 drugskoeriers gearresteerd. Tussen de 486 arrestanten zitten 57 Surinamers, die van januari tot augustus zijn aangehouden. In dezelfde periode in 2017 was dit aantal nog 22 Surinamers. Naast de verdubbeling van de drugskoeriers - inclusief Surinamers - zien de Fransen ook een stijging in de cocaïnevangst op de luchthaven in Cayenne. In 2017 onderschepte de douane 529 kg en werden er totaal 273 personen gearresteerd. “Ook die cocaïne kwam voor honderd procent uit Suriname.”
De cijfers van gearresteerde Surinamers tot eind december 2018 - uit het totaal van 486 - zijn nog niet bekend. De verwachting is dat het meer zal zijn. Onderzoek moet nog uitwijzen wat de werkelijke nationaliteit van de personen is. Sommige personen reizen met paspoorten van anderen, legt de ambassadeur uit. “We denken dat het meer Surinamers zijn die in Frans-Guyana wonen, omdat wij het visa-uitgifte systeem in Paramaribo hebben veranderd.” De ambassade verstrekt geen Schengen- en transit-visum meer.
Drugs uit Suriname
Onder de koeriers zijn er ook Surinamers met een verblijfsvergunning voor Nederland. De rest zijn lokale Franse burgers en enkele Nederlanders. “Zij krijgen allemaal hun drugs uit Suriname”, zegt Joly en voegt eraan toe dat het onderzoek dit uitwijst. Sommige van de gelukzoekers nemen de drugs mee vanuit Suriname. Andere steken de grensrivier over om die speciaal op te halen of krijgen de coke geleverd aan de Franse zijde.
Het vermoeden is dat door de situatie in Venezuela de drugstoevoer via Suriname toeneemt. “We weten dat Suriname geen drugs produceert, maar een doorvoerland is”, merkt de ambassadeur op. “We weten dat de drugs vanuit Colombia komen via Brazilië, Guyana en Suriname - over de weg, via de lucht of het water.”
Acht tot tien drugssmokkelaars
De Fransen zijn zich ervan bewust dat er veel meer drugs door hun handen glippen. Terwijl meerdere luchthaven autoriteiten een reiziger onderzoeken, passeren de andere koeriers. Naar schatting zitten er acht tot tien drugssmokkelaars op elke vlucht vanuit Cayenne. Op de Orly Luchthaven in Parijs vallen enkele door de mand.
“De cocaïnemarkt in Frankrijk wordt gevoed door een Surinaams/Frans-Guyanees netwerk.” En in het belang van onderzoek naar de drugsnetwerken in Frankrijk, worden sommige drugskoeriers bewust toegelaten, legt de ambassadeur uit. “Soms is het beter om hen in Frankrijk te arresteren, omdat de Franse rechtbanken daar zwaardere straffen opleggen.”
Body- en containerscanner
Afgelopen vrijdag hield de Franse president een vervolg van zijn grand débat national en ontmoette functionarissen uit de Franse overzeese gebiedsdelen. Hij ging in op de vele problemen, zoals illegale immigratie en toenemende drugshandel en zegde de “systematische aanpak” toe en de bodyscanner in Cayenne. Volgens ambassadeur Joly willen Frankrijk en de Europese Unie, Suriname ook helpen om de services op de Jules Sedney Haven te versterken. Dit kan in de vorm van trainingen of materiaal, zoals een nieuwe containerscanner.
Drugskoeriers verzinnen verschillende manieren om het spul te smokkelen. Van de 486 personen hadden 109 de drugs in het lichaam en 377 smokkelden de coke in hun bagage, schoenen of verwerkt in kleding.
Vandaag
Gisteren
- Militairen beschuldigd van diefstal na tekort aan proviand tijdens detachement
- ExxonMobil draagt deel van Stabroek-blok over aan Guyanese overheid
- Deken: Rechtspraak is geen wedstrijd tussen partijen
- Suriname debuteert op OIC Youth Capital 2025 in Marrakech
- Het is tijd voor echte democratische hervorming in Suriname
- Kandidaatstelling president en vp gesloten; inauguratie op 16 juli
- Openbaar Ministerie weer voltallig met tweede AG
- Decentralisatie optie tot duurzame inkomstenverhoging binnenlandbewoners
- Hof speelt in op roep om hogere rechterlijke toetsing
- Vandaag volop zon
- Overvallers binden slachtoffers vast en plunderen woning
- HvJ versterkt met rechter en AG
- Column: Contouren zichtbaar
- VHP neemt plaats in de oppositiebanken
Eergisteren
- God luistert niet
- ABOP houdt wrange smaak over aan ondersteuning coalitie
- Ori pleit voor nationaal instituut voor geschiedenis en cultuur
- PAHO: Sterfte niet-overdraagbare ziekten in de Amerika’s met 43% gestegen
- Directeur JusPol Sharma Lakhisaran overleden
- Alle 34 coalitieleden ondersteunen Simons en Rusland
- VN-rapport: Droogte is wereldwijd groeiende ramp
- Eerste Surinamer behaalt prestigieuze Registercontroller-titel aan AdeKUS
- Vijfde verdachte aangehouden op Zanderij in ripzaak Sunparklaan
- Benadering van het vraagstuk: Tijdelijke combinatie lid DNA en presidentschap!
- Advocaat Dubois: Handelingen Kromosoeto discutabel, maar niet strafbaar
- Een zonnige morgen met onweersbuien in de middag
- TotalEnergies: Baja-ontdekking geïntegreerd in GranMorgu-project
- SEOB waarschuwt voor druk op SRD en overheidsbegroting
- Column: Formateur: ja of nee?
- Brunswijk roept structuren bijeen na topoverleg