Olie daalt door zorgen over wereldeconomie
16 Jan, 14:50
foto
Jaknikkers in een olieveld in Rusland. (Archieffoto: Reuters)


De olieprijzen zijn vandaag gedaald, na een stijging van ongeveer 3% in de vorige verhandeling. Zorgen over de wereldeconomie en de voorspellingen van een groeiende Amerikaanse olieproductie waren daar direct de aanleiding voor.

Brent ruwe olie futures LCOc1 eindigde op US$ 60,37 per vat, een daling van 27 cent of 0,45 procent. West-Texas Intermediate ruwe futures CLc1 waren 43 cent lager, of 0,83 procent en eindigden op US$ 51,68 per vat.

De Amerikaanse ruwe olie zal dit jaar naar verwachting stijgen tot een nieuw record van meer dan 12 miljoen vaten per dag, aldus de Energy Information Administration (EIA) op dinsdag. Het voegde eraan toe dat de VS tegen eind 2020 een netto-ruwe exporteur zal zijn.

De prognose zou de oliemarkten kunnen ondermijnen die profijt hadden van de productievermindering van de Organisatie van de olie-exporterende landen, (Opec) waaronder de grootste exporteur Saudi-Arabië, en de grote niet-Opec-producent Rusland.

“ De Amerikaanse olieproductie zal dit jaar en volgend jaar sterk blijven groeien", vertelde Carsten Fritsch, senior commodity-analist bij Commerzbank, aan het Reuters Global Oil Forum. "Dat betekent dat de Opec geen andere keuze zal hebben dan de productieverminderingen na het eerste halfjaar te verlengen. Zelfs diepere inkrimpingen kunnen noodzakelijk zijn ", voegde Fritsch eraan toe.

Toenemende tekenen van een economische vertraging over de hele wereld, vooral in China, kunnen de olieprijzen ook onder controle houden. Schattingen van het Witte Huis hebben dinsdag laten zien dat de Amerikaanse economie een groter dan verwachte klap krijgt na een gedeeltelijke budgetvergrendeling van de overheid.

De vooruitzichten voor de wereldeconomie versomberden verder nadat het Britse parlement dinsdag de overeenkomst van premier Theresa May om de Europese Unie te verlaten, massaal had weggestemd.

Eerder deze week rapporteerde China slechte handelsgegevens in december, waarbij de uitvoer en de invoer afnamen ten opzichte van een jaar eerder.

De markten namen de aankondiging op dinsdag als bewijs dat de autoriteiten gaan naar een beleid van versoepeling om een vertraging in 's werelds op één na grootste economie tegen te gaan. De Chinese Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming meldde dat het misschien meer fiscale stimulansen zou uitrollen.

De centrale bank van China maakte woensdag haar grootste dagelijkse netto cashinjectie bekend, in een poging de oliemarkten van nabij te volgen. "(China's) snel groeiende economie en onlesbare dorst naar olie heeft de afgelopen jaren een belangrijke pijler van prijsondersteuning opgeleverd," zei Stephen Brennock, analist bij Londense brokerage PVM Oil. "Deze ongekende vertraging zal zwaar wegen op de wereldwijde oliemarkt en is geen garantie voor wie hoopt op een duurzaam herstel van de prijzen."