Staatshoofd: 'Ze willen Bouterse proces aansmeren'
08 Jan, 16:41
foto
President Desi Bouterse op de persconferentie waarop hij zijn nieuwjaarsrede heeft toegelicht. (Foto: Raoul Lith)


President Desi Bouterse maakt zich schijnbaar niet echt druk om het 8 decemberstrafproces waarin hij de hoofdverdachte is. De Krijgsraad zal in de komende maanden het vonnis uitspreken in de strafzaak waar hij de hoofdverdachte van is. “Het politiek gedeelte van dit proces is heel duidelijk. Ze willen Bouterse een proces aan zijn broek smeren. Men wil hem straffen,” zei het staatshoofd vandaag tijdens een persconferentie waar hij zijn nieuwjaarstoespraak heeft toegelicht.

Zonder een naam te noemen, zei Bouterse dat “het land een scenario heeft gedraaid.” Hij stelt dat het “zogenaamd” onderzoek van “deze club” 23 jaar geleden is begonnen. Zoals de president reageert op het 8 decemberstrafproces is het alsof er een hele hetze tegen hem is opgezet. “Er moeten dingen zijn om die man te veroordelen. En ze trekken alles open.” Hij refereerde ook naar kroongetuige Ruben Roozendal, “dan a man kir’ en srefi.” Over pater Toon zei hij dat die op 8 december halve waarheden en leugens vertelde. “Gewoon ye knap e ley…. Den man e drai den poku dan den dansi.”
In eenzelfde adem vertelde president Bouterse dat procureur-generaal (pg) Roy Bajnath Panday hem had gezegd dat het proces nu moet worden beëindigd. De pg zou het staatshoofd hebben gewezen welk artikel (148..redactie) Bouterse moest gebruiken om uit het proces te geraken. Daarna zou de pg de andere kant hebben gekozen. “En als ik dan het vertrouwen in die man opzeg…”.

President Bouterse had op 9 juli 2017 het vertrouwen in de pg opgezegd. Directe aanleiding was dat het Openbaar Ministerie het bevel op basis van artikel 148 van de grondwet om het 8 decemberstrafproces onmiddellijk te beëindigen, niet had uitgevoerd. Zowel de Krijgsraad als het Hof van Justitie hadden de opdracht van de regering aan de pg naast zich gezet en heeft auditeur-militair Roy Elgin zijn requisitoir gehouden. Het OM heeft 20 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen Bouterse.

Bouterse heeft de pg verweten dat hij de auditeur-militair niet had teruggefloten. Eerder had Bouterse op een vergadering in Ocer gezegd dat de eis van het OM eenieder had verrast. De pg had de optie om zelf te bedanken. Vier dagen nadat de resolutie waarin het vertrouwen in de pg was opgezegd was uitgegeven, heeft de president deze na alle ophef die er in de samenleving was ontstaan, ingetrokken.

Alles draait volgens het staatshoofd om “hoe moet je deze vent nou verslaan.” Hij zegt dat bij elke verkiezing het 8 december-verhaal erbij wordt gehaald. “ En toch heeft men mij zien winnen in 2010 en weer in 2015.” Hij stelde: “You don’t have to fight to be a man. In 2020 you'll have to be a man.”


Tuesday 25 June
Monday 24 June
Sunday 23 June