Nederlandse pedofiele leerkracht nog actief in binnenland
De man is de vorige week nog in Paramaribo gesignaleerd en er stond recent een oproep van hem op Facebook, waar hij op zoek was naar leerkrachten voor een school van de Bahai-gemeente in het Boven Suriname gebied. Samantha Waterberg, ontwikkelingswerker in Boven Suriname en bekend met Sjerome S., doet haar verhaal aan Starnieuws.
Nationale Schande
Waterberg noemt het een nationale schande dat ondanks aangifte bij de politie en andere instanties er nooit stappen zijn ondernomen tegen Sjerome S. Deze kwestie werd in De Nationale Assemblee donderdag aangekaart door Hugo Jabini (Mega Combinatie/NDP). Hij zegt intussen informatie verzameld te hebben. De komende week zal hij een onderhoud hierover hebben met minister Martin Misiedjan van Justitie en Politie.
Waterberg is in Boven Suriname met haar organisatie, stichting Equalance, bezig jongeren die vroegtijdig de school hebben verlaten of helemaal geen onderwijs genieten. een tweede kans te geven. In dat project is toen een Duitse stagiair G. opgenomen. “Op een dag word ik gebeld door G die zegt dat hij mij dringend moet spreken over een vreemde situatie die hem is opgevallen in het dorp ‘Masiakriki’. Hij zei ronduit tegen mij dat het schoolhoofd van de dorpsschool, een Nederlander was die thuis bij hem jonge meisjes liet werken en ze in het openbaar onbehoorlijk betastte”, aldus Waterberg.
In binnenland legaal
Waterberg zegt dat tijdens een bezoekje dat G bracht aan Sjerome S. bleek dat het schoolhoofd enkele meisjes bij hem had die druk bezig waren met schoonmaken en andere werkzaamheden. G die navraag deed bij de leerkracht over hoe het staat met het aanraken, kreeg te horen dat “het normaal is in het binnenland, legaal”. Er ontstond een woordenwisseling tussen die twee die opliep tot bijna fysiek geweld. De stagiair werd bang van de man en besloot niet lang daarna naar Paramaribo te gaan, waar hij telefonisch contact maakte met Waterberg.
De ontwikkelingswerker en anderen schakelen de politie in, het Rooms Katholieke Bisdom en andere instanties in. “Ik kan het tot nu toe niet verklaren maar we hebben nergens hulp kunnen vinden. Omdat G bang werd hebben wij een andere Duitse vrouwelijke stagiair ingeschakeld die als toerist heel vriendschappelijk met Sjerome S. gesprekken heeft gevoerd. Die gesprekken heeft zij stiekem opgenomen en die hebben we uitgewerkt op papier. Omdat we nergens hulp vonden, hebben we het mensenrechtenbureau Moiwana ingeschakeld. Moiwana heeft een onderzoek gedaan en alles gedocumenteerd”, zegt Waterberg.
Niet gemakkelijk
De ontwikkelingswerker zegt dat deze affaire geen ‘makkie’ is. Er is expertise met kennis van het binnenland nodig om het onderzoek te kunnen doen. “Het gaat om kleine dorpen met minimale inwoners. Voor de dorpelingen is Sjerome S. een soort God, die niet alleen een vader voor de kinderen is maar ook hier en daar financieel helpt. De mensen hebben naast hun culturele belemmeringen om over zoiets te praten, ook nog een hemels ontzag voor de blanke man. Ik ken hem al vanaf 2006 toen ik hem in het dorp Kajana heb ontmoet. Het is een super intelligent mens. Hij is altijd bereid om te helpen en heeft vaak genoeg goede voorstellen en raad”, zegt Waterberg.
Uit het bewijsmateriaal waarvan Starnieuws in het bezit is, enkele fragmenten uit de vele gesprekken tussen de Duitse stagiair/toerist en Sjerome S.
Enkele fragmenten
Sjerome:´Nee. We hebben hier die wet niet. In Suriname wel, maar niet hier in het binnenland. Als ik met jou zou vrijen, nu… Dan dan dan... komt er iemand uit de hemel, jou straffen. Mij niet, want ik ga sowieso niet naar de hemel. Voor mij komen ze niet meer maar voor jou komen ze misschien nog. Jij gaat verkracht worden. Jij gaat jezelf straffen in je hoofd. Jij straft jezelf door de moraal die je jezelf hebt opgelegd. Ik zou daar nooit meer een enkele twijfel bij voelen. Jij wel. Dat is jouw straf. Dat is de straf die je hebt gekregen van de moraal waarin je bent opgegroeid. Is dat het antwoord op je vraag, nee he?"
Sjerome: "Wat is waarheid? Zeg me maar...maar zeg me nooit meer dat jij niet begrijpt wat moord is. Vraag me niet hoe begrijpelijk moord is. Jij begrijpt het ook: moord is... voorbij die grens gaan. Moeten we het afkeuren, moeten we ze opsluiten? Ja. Maar we moeten het maatschappelijk onmenselijk vinden.. Je kan er nooit menselijk om, menselijk, maatschappelijk. De maatschappij die controleert het in Nederland, in Duitsland, in Europa. Daarin hebben we afgesproken dat we dat niet doen. Ja en dat zet bepaalde mensen onder een hele hoge druk, want dat zijn die zwarte beesten die hier vrij in het bos met pijl en boog op gevoel jaagt. Of we moeten zeggen: "Nee, dat zijn andere mensen, dat zijn zwarte bosapen en dat zijn blanke Europeanen. Dat zijn andere mensen. Maar is dat zo, dan krijg ik toch weer een nieuwe vraag in mijn hoofd."
Vandaag
-
20:44
Verkiezingen in Japan kunnen politieke aardverschuiving veroorzaken
-
18:39
Een stukje geschiedenis
-
16:40
Minister Baasaron belooft personeel versterking en vernieuwing
-
14:41
Kyiv leeft in de schaduw van de sirenes
-
12:43
Para Farmer Field School stimuleert landbouwondernemerschap
-
10:45
Suriname en VS sluiten jungletraining succesvol af
-
08:47
Wie heeft de macht werkelijk in handen?
-
06:51
Verdachten die na inbraak werden klemgereden door politie veroordeeld
-
04:54
Veel bewolking met kans op wat regen
-
02:56
VS en Venezuela ruilen gevangenen uit
-
00:58
Suriname benadrukt inzet voor duurzame ontwikkeling op VN-top
-
00:01
Opheffen van het Perscentrum is meer dan een logistieke beslissing
Gisteren
- Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
- Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
- Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
- Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
- Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
- Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
- Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
- Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
- Bewolking, maar ook heel warme perioden
- Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
- Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
- Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
- Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie
Eergisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie