Frankrijk: President Macron zegt loonsverhoging toe
11 Dec, 08:28
foto
De Franse president Emmanuel Macron heeft de natie toegesproken na vier weekenden van massale protesten. (Foto: Reuters)


De Franse president Emmanuel Macron heeft een verhoging van het minimumloon en belastingvoordelen toegezegd als reactie op de wekenlange gewelddadige protesten. Frankrijk heeft vier achtereenvolgende weekenden gezien van gewelddadige protesten tegen stijgingen van de brandstofbelasting, kosten van levensonderhoud en andere zaken.

In een televisietoespraak heeft Macron het geweld veroordeeld, maar zei dat de woede van de demonstranten "intens en in veel opzichten legitiem" was. Het minimumloon zou vanaf 2019 met € 100 per maand stijgen, zei hij. Een geplande belastingverhoging voor gepensioneerden met een laag inkomen zou worden geannuleerd en zou het overwerkloon niet langer worden belast. Werkgevers zouden worden aangemoedigd om een belastingvrije eindejaarspremie aan werknemers te betalen, voegde hij eraan toe.

Macron weigerde echter om een belasting op de rijken te herstellen, door te zeggen "dit zou ons verzwakken, we moeten banen creëren". Het minimumloon wordt verhoogd met 7% - en de kosten van deze verhoging worden gedragen door de overheid in plaats van door werkgevers.

Regeringsminister Olivier Dussopt zei tegen zender BFMTV dat de totale kosten van alle maatregelen waarschijnlijk tussen de € 8 en € 10 miljard zullen bedragen. "We zijn bezig af te stemmen en kijken hoe we het kunnen financieren", vervolgde hij eraan.
De Franse president, die zich tot nu toe onopvallend heeft gehouden tijdens de protesten, erkende dat veel mensen ontevreden waren met de levensomstandigheden en voelden dat er "niet naar ze werd geluisterd". Hij zei dat er in de afgelopen 40 jaar sprake was van "een malaise" van "dorpen en buurten waar de openbare diensten zijn afgenomen, waar de leefomstandigheden zijn verslechterd".

Er waren veel "mensen wiens status in de samenleving onvoldoende herkend werd." Op een laffe manier waren we eraan gewend geraakt en alles leek te suggereren dat we ze vergeten waren. "Ik ga vanuit mijn deel van de situatie - ik heb je misschien het gevoel gegeven dat ik andere zorgen en prioriteiten heb, ik weet dat sommigen van jullie zijn gekwetst door mijn woorden," voegde hij eraan toe.

Macron, een voormalige bankier, is eerder bekritiseerd omdat hij geen contact had en niet luisterde naar de worstelingen van gewone mensen. Hij probeerde maandag deze indruk te veranderen, beloofde om burgemeesters uit alle regio's van Frankrijk te ontmoeten en 'een nooit gezien debat' aan te moedigen.

"We moeten de kwestie van immigratie aanpakken," voegde hij eraan toe, terwijl hij er ook bij de natie op aandrong om samen te komen om "te veranderen om rekening te houden met klimaatverandering en andere uitdagingen".

Benjamin Cauchy, een demonstrant van de Gele Vest beweging, heeft de voorstellen van de Franse leider afgewezen. Tegen France 2 TV zei hij: "Dit zijn halve maatregelen. We hebben het gevoel dat Macron veel meer te bieden heeft."

De politieke tegenstanders van Macron waren ook kritisch: de linkse leider Jean-Luc Melenchon zei dat hij meer protesten verwachtte, de rechtse politicus Eric Woerth beschreef de bewegingen als een "kortetermijnoplossing", en de extreemrechtse leider Marine Le Pen zei dat Macron enkele maar niet al zijn fouten had aangepakt.

Ondertussen heeft een groep antiracistische ngo's, SOS Racisme, de krant Le Figaro verteld dat zij bezorgd waren over de opmerkingen van Macron over immigratie.