Halfhide naar Nicaragua en Adjako naar Venezuela
23 Nov 2018, 07:36
foto
Arnold Halfhide en Ruwan Adjoko zijn beëdigd tot buitengewoon gevolmachtigde ambassadeurs. Halfhide gaat naar Nicaragua en Adjako naar Venezuela. (Foto: Raoul Lith)


President Desi Bouterse heeft Arnold Halfhide en Ruwan Adjako beëdigd tot buitengewoon gevolmachtigde ambassadeurs. Halfhide krijgt als standplaats Nicaragua en zijn collega Adjako gaat naar Venezuela. De ambassadeurs zullen ook activiteiten moeten coördineren om buitenlandse investeringen te stimuleren.

Bouterse benadrukt dat de belangrijkste taak is het behartigen van de nationale doelen. Ook moeten zij bijdragen van Surinamers in diaspora en de toeristenstroom vanuit het land van accreditatie naar Suriname, stimuleren. “We leven nu in een wereld met heel veel dynamiek, vooral in Zuid-Amerika. Die dynamiek heb je in regio’s die bezig zijn zich te ontwikkelen.” Met Venezuela is er samenwerking op het gebied van olie, cultuur en visserij.

De relatie met Venezuela is een hele stabiele relatie volgens ambassadeur Adjako. Er zijn altijd uitdagingen met elk land waar je naartoe gaat, die van Venezuela zijn binnenlandse aangelegenheden. “We geloven dat elk land de ruimte moet krijgen om zijn zaken op te lossen zoals zij het zien en niks van buiten moet worden opgelegd,” zegt de diplomaat. De regering en het volk van Venezuela beschikken volgens de ambassadeur over capaciteit om met elkaar te praten. In regionaal verband zijn er vaker standpunten hierover ingenomen, waarbij Suriname dialoog ondersteunt.

Meningsverschillen moeten volgens Adjako middels dialoog worden opgelost en democratische processen moeten de ruimte krijgen om zich te voltrekken. “We zijn vaker tijdens verkiezingen geweest en hebben zelf gezien hoe die verkiezingen democratisch verlopen. Het volk kiest zijn leiders, het is heel belangrijk dat wij bij deze dit proces blijven ondersteunen,” stelt Adjako diplomatisch. De regio begrijpt ten minste dat er geen interventies gepleegd mogen worden in binnenlandse aangelegenheden. Landen in ontwikkeling zullen drempels moeten overkomen.

De visserijsector en cultuur hebben directe impact op de samenleving en zijn focuspunten binnen de samenwerking, zegt Halfhide. "Nicaragua is een land dat erg goed is in de landbouw en agrobusiness, daar hebben we vooral veel belangstelling voor," zegt de diplomaat. Er zijn in het verleden reeds mogelijkheden bekeken om samen te werken op het gebied van de cassaveproductie en alles wat daarmee verband houdt. "Nicaragua is daar heel erg bedreven in. Het land staat bekend op het gebied van landbouw en visserij in het algemeen. Het is een land van 130 duizend vierkante kilometer en 6 miljoen mensen, een markt waarin Suriname dus in kan tappen met eigen producten," zegt Halfhide.

Prioriteit is het halen van economisch voordeel, praktisch uitvoerbare dingen op kort termijn, zegt de ambassadeur die gauw naar Nicaragua vertrekt. Hij kijkt naar joint ventures met bedrijven die daar aanwezig zijn binnen een cassaveproject in het binnenland. Het gaat om productie in Suriname te brengen die direct geëxporteerd kan worden. Hij denkt dat in de eerste zes tot acht maanden van 2019 proefzendingen, proeven en betalingen gezien zullen worden en dat markten worden afgetast.

De ambassadeurs zullen ook diepgaande analyses van politieke en economische ontwikkelingen maken, waardoor door de regering adequaat kan worden ingespeeld. Er moeten samenwerkingsverbanden worden aangegaan op gebieden zoals handel, buitenlandse directe investeringen, toerisme, volksgezondheid, mijnbouw, visserij en landbouw. Specifieke aandacht zal worden besteed aan nationale veiligheid en de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit, inclusief terrorisme.

Suriname zet zich in als voorvechter van dialoog en behoud van de regio als zone van vrede. Het standpunt is dat elke regering medeverantwoordelijk is voor het milieu, omdat de mensheid zelf verantwoordelijk is voor behoud van onze planeet voor onze kinderen en hun kinderen. Bouterse is ervan verzekerd dat de ambassadeurs Suriname op waardige wijze zullen vertegenwoordigen.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April