Na hertelling: Florida blijft nipt in handen Republikeinen
18 Nov 2018, 04:34
foto
Andrew Gillum heeft zijn nederlaag na de hertelling in Florida toegegeven. (Foto: Reuters)


De Democraat Andrew Gillum heeft zijn nederlaag toegegeven tegenover zijn Republikeinse rivaal in de race om het gouverneurschap van Florida. Het is de tweede keer dat Gillum bakzeil haalt bij de tussentijdse verkiezingen.

Gillum had gehoopt de eerste zwarte gouverneur van Florida te worden. Hij heeft zijn rivaal Ron DeSantis gefeliciteerd in een tweet, 10 dagen nadat hij voor het eerst de verkiezingen van 6 november had verloren.

Hij trok de eerste keer zijn nederlaag terug, nadat de voorsprong van DeSantis was verkleind tot 0,41%, wat een hertelling teweegbracht. Ook voor de Senaatszetel in Florida is een hertelling gesommeerd.

Officieuze resultaten onthulden dat de Republikeinse voormalige gouverneur Rick Scott slechts met 0,15% voorsprong had op de Democraat Bill Nelson. Florida is een bekende swing-staat en kent een geschiedenis van nek-aan-nek verkiezingen, dus de kleine marges zijn geen grote verrassing.

Op twitter bracht Gillum - de burgemeester van de hoofdstad Tallahassee – zaterdagavond hulde aan zijn team, bedankte hij de kiezers en zwoer om te blijven "vechten".

DeSantis - een fervent voorstander van de Amerikaanse president Donald Trump en zijn beleid - reageerde op de tweets en zei dat het nu "tijd was om Florida samen te brengen".

De hertelling was controversieel. Trump en de Republikeinen hebben beschuldigen geuit van kiezersfraude zonder daarvoor bewijs aan te dragen. Trump had ook gezegd dat er "veel oneerlijkheid" was over betwiste stemmen. Hij bood echter weer geen bewijs.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April