Tsunami Indonesië: Dodental nadert 1.350
02 Oct 2018, 10:23
foto
Vijf dagen na de tsunami in Indonesië, tonen beelden de enorme ravage. (Foto: Reuters)


Het aantal mensen dat is omgekomen in Indonesië tijdens de aardbeving en tsunami van vrijdag is gestegen naar 1.347. Het rampenbestrijdingsagentschap van het land had het dodencijfer eerder gesteld op 844.

De aardbeving met een kracht van 7,5 kracht heeft zich net buiten het centrale eiland Sulawesi voorgedaan en veroorzaakte een tsunami die de kuststad Palu overspoelde. De wanhoop van de overlevenden wordt steeds groter die op zoek zijn naar voedsel, brandstof en water.

Soldaten en politie begeleiden humanitaire hulpkonvooien die de stad binnenkomen. Er wordt gevreesd dat sommige overlevenden nog steeds vastzitten in het puin van gebouwen.

Functionarissen van het Indonesische Rode Kruis hebben de BBC verteld dat de lichamen van 34 Indonesische studenten zijn gevonden onder een kerk die is begraven onder een modderstroom. Ze behoorden tot een groep van 86 studenten die werden vermist in een bijbelkamp in het Jonooge Church Training Center. De verblijfplaats van de andere 52 studenten is onbekend.

"De modderomstandigheden in dat gebied zijn vreselijk, we moeten ongeveer 1,5 uur lopen om [het modderstroomgebied] te bereiken, dat maakt het heel moeilijk", zei Ridwan Sobri, een woordvoerder van het Indonesische Rode Kruis, tegen de BBC. Sobri zei dat de identiteit en leeftijd van de studenten nog niet kon worden bevestigd.

Reddingwerkers zoeken ook nog steeds naar overlevenden in de ruïnes van een vier verdiepingen tellend hotel in de stad. Naar schatting 50 mensen waren binnen in Hotel Roa Roa toen het instortte. Ongeveer 12 lijken zijn geborgen - slechts drie personen kwamen er levend uit.

"We moeten heel voorzichtig zijn, dus we riskeren geen overlevenden te kwetsen wanneer we het puin verplaatsen", vertelde het hoofd van het reddingsteam, Agus Haryono, aan Reuters. De Indonesische president Joko Widodo heeft opgeroepen tot versterking en het nationale bureau voor opsporing en redding vertelde dat meer politieagenten en soldaten naar getroffen wijken zullen worden gestuurd. "Er zijn enkele hoofdprioriteiten die we moeten aanpakken en de eerste is om slachtoffers die nog niet gevonden zijn te evacueren, te vinden en te redden," zei hij.

Een beschadigde verbindingsbrug, geblokkeerde wegen, een gedeeltelijk afgesloten luchthaven en kapotte telecommunicatielijnen in Palu hebben het moeilijk gemaakt om hulp te bieden in het getroffen gebied en het is onmogelijk om contact te maken met meer afgelegen regio's.

Met beschadigde ziekenhuizen worden gewonden in de open lucht behandeld en is er minstens één militair veldhospitaal opgericht. Het leger heeft het vliegveld overgenomen om hulp in te vliegen en gewonden en andere evacués te vervoeren. Maar voor duizenden mensen die de eerste commerciële vlucht uit Palu willen halen, gaat het wachten gewoon door.

"Ik zou overal een vliegtuig krijgen. Ik heb twee dagen gewacht. Ik heb niet gegeten en ik heb nauwelijks iets gedronken," vertelde voedselverkoper Wiwid (44) aan Reuters.

Maandag krioelde het van mensen op de luchthaven in Palu. Drieduizend tot vijfduizend mensen die geëvacueerd wilden worden vanuit Palu, hoopten op een plekje in een militair Hercules-vliegtuig. Het leger zorgde ervoor dat ze in plaats daarvan op veerboten vertrokken. Hercules-vliegtuigen worden gebruikt om gewonden te evacueren die dringend medische behandeling nodig hebben.

Het VN-kantoor voor de coördinatie van humanitaire zaken zegt dat bijna 200.000 mensen dringend hulp nodig hebben, ongeveer een kwart van hen zijn kinderen. Velen bevinden zich in gebieden die niet het hoofddoel zijn van de inspanningen voor herstel door de overheid, voegt het toe. In de heuvels boven Palu vullen vrijwilligers een enorm graf met de lichamen van de doden. Hen is verteld om zich voor te bereiden op de aankomst van 1.300 dodelijke slachtoffers.

De aardbeving met een kracht van 7.5 op een diepte van 10 km vlak bij het centrale eiland Sulawesi vrijdag heeft een tsunami veroorzaakt. De aardbeving was krachtig, maar ondiep en met meer zijdelingse dan verticale bewegingen, niet typisch het soort beving dat tsunami's veroorzaakt.

Vicepresident Jusuf Kalla heeft gezegd dat het uiteindelijke dodental in de duizenden kan lopen, terwijl het Rode Kruis schat dat meer dan 1,6 miljoen mensen zijn getroffen.
Palu was een bruisende stad met een bevolking van ongeveer 350.000 mensen, met veel banken en supermarkten. Het ligt in een regenschaduw - met heel weinig neerslag – en is één van de droogste plaatsen in Indonesië. Palu ligt dichtbij het populaire strand van Tanjung Karang en heeft een drukke regionale luchthaven.
Advertenties