WK 2018: Lewandowski treft Sadio Mane
19 Jun, 11:49
foto
Polen vertrouwt erop dat Kamil Glik fit zal zijn voor het duel met Senegal. (Foto: EPA)


Polen en Senegal staan vandaag voor de eerste keer tegenover elkaar. Beide ploegen kunnen rekenen op een stervoetballer. Zowel Robert Lewandowski van Polen als Sadio Mane van Senegal kennen een spectaculair clubseizoen. “Sadio Mane is een unieke speler, maar Senegal is niet alleen Sadio Mane,” zegt de Senegalese trainer Aliou Cisse.

Polen is ongeslagen in zijn drie wedstrijden tegen Afrikaanse tegenstanders tijdens het WK. Deze drie duels hebben maar één doel opgeleverd. Aanvoerder Lewandowski was een sensatie in de kwalificatie voor Polen, scoorde meer dan wie ook dan ook in de Europese groepen, met een record van 16 doelpunten in slechts 10 wedstrijden - meer dan de helft van Polen's totaal van 28 goals.

Hij was de topscorer van de Bundesliga met 29 competitiegoals voor Bayern München - 41 in alle competities. Aan de vooravond van het WK bracht het Poolse postkantoor vijf miljoen postzegels uit met zijn naam, gezicht en rugnummer 9.

Polen behield slechts twee punten in de kwalificatie en had de slechtste verdedigingsresultaten van alle Europese groepswinnaars. De spits van Liverpool, Mane, kan de Polen in dit duel testen.

Mane scoorde 20 doelpunten in alle competities voor de Reds, waaronder 10 in de Champions League. Dat leverde hem een gedeelde tweede plaats met teamgenoten Roberto Firmino en Mohamed Salah. Slechts Cristiano Ronaldo deed het beter met 15.
Trainer Cisse is een voormalige middenvelder van Birmingham City en Portsmouth. Tijdens hun eerste WK-toernooi in 2002 was hij de aanvoerder van het Senegalese elftal waarmee hij de kwartfinales bereikte.

Polen doet voor de achtste keer mee aan een WK-toernooi. Zijn eerste was in 2006. Voor het laatst bereikte het de knock-out fase in 1986, maar lukte het Polen niet om door te gaan na de groepsfase in elk van zijn laatste twee optredens (2002 en 2006).
Polen heeft zes van zijn laatste acht WK-duels. Het heeft slechts één van zijn zeven openingswedstrijden op een WK gewonnen. Dat was tegen Argentinië in 1974, het werd 3-2.

Robert Lewandowski was de topscorer in de Europese WK-kwalificatiewedstrijden van 2018 met 16 doelpunten. Hij zorgde voor 57% van het totaal aantal Poolse goals (16 van de 28). De enige andere Pool die meer dan één doel scoorde was Kamil Grosicki (3).

Het is het tweede grote toernooi voor coach Adam Nawalka, sinds hij zijn land naar de kwartfinales van Euro 2016 heeft gebracht. Tijdens dat toernooi bleef Polen ongeslagen. Nawalka speelde ook in vijf van Polen's zes wedstrijden op het WK van 1978.

Senegal heeft zich gekwalificeerd voor zijn tweede WK na zijn debuut in 2002. Het bereikte de kwartfinales voordat het door Turkije werd geëlimineerd. Senegal was onverslagen in zijn enige eerdere groepsfase op het WK waarin het de openingswedstrijd tegen titelverdediger Frankrijk met 1-0 won.

Diafra Sakho was de enige Senegalese speler die meer dan één doelpunt scoorde in de derde ronde van Afrikaanse kwalificatiewedstrijden voor het WK 2018. Ondertussen heeft geen speler meer assists afgeleverd dan Mane in die kwalificerende ronde (3).

Ook voor coach Cisse is dit het tweede grote toernooi na de African Cup of Nations 2017 (kwartfinalist). Hij dirigeerde Senegal in zijn enige vorige WK-optreden in 2002.
De verwachting is dat de Poolse verdediger Kamil Glik (Monaco) fit zal zijn voor het duel met Senegal. Er was vrees dat hij niet op tijd zou genezen van een schouderblessure.

Ook Senegal kampte met een verdedigers probleem. Aan de vooravond van het toernooi liep Saliou Ciss een blessure op en moest hij afhaken. Adama Mbengue werd op het laatste moment opgeroepen om hem te vervangen.