Chili: Politie valt kantoren katholieke kerk binnen
14 Jun, 16:23
foto
Kantoren van het Ecclesiastical Court in Santiago waren ook onder de gebouwen waar invallen zijn gedaan. (Foto: Reuters)


Politie en openbare aanklagers in Chili hebben een inval gedaan in kantoren van de rooms-katholieke kerk en hebben documenten in beslag genomen. De actie komt midden van een kindermisbruikschandaal, dat geprobeerd is in de doofpot te stoppen.

De verrassingsinvallen vonden plaats in de hoofdstad Santiago en in de stad Rancagua. Ze komen terwijl twee afgevaardigden van het Vaticaan in Chili zijn om de beweringen te onderzoeken en bisdommen te adviseren hoe te reageren. Paus Franciscus heeft maandag het aftreden van drie Chileense bisschoppen in de nasleep van het schandaal geaccepteerd.

Onder hen is de controversiële Juan Barros die ervan werd beschuldigd dat hij het seksueel misbruik van priester Fernando Karadima in de jaren tachtig en negentig had verdoezeld. Officier van justitie Emiliano Arias zei dat de razzia's op woensdag goed waren verlopen. "Dit is geen onderzoek tegen de katholieke kerk, maar eerder een onderzoek naar meldingen van seksueel misbruik door leden van de kerk die minderjarigen hebben misbruikt," zei hij.

Aartsbisschop van Santiago, kardinaal Ricardo Ezzati, zei dat kerkfunctionarissen de aanklagers alle gevraagde documentatie hadden gegeven en dat ze samenwerkten met het rechtssysteem.

De pauselijke gezanten aartsbisschop Charles Scicluna en monseigneur Jordi Bertomeu zijn voor hun tweede bezoek aan Chili om verklaringen af te nemen van slachtoffers. Ze hebben al een rapport opgesteld waarin staat dat de Chileense kerk gevallen van misbruik heeft afgedekt en bewijsmateriaal heeft vernietigd.

Paus Franciscus raakte betrokken bij het schandaal rond Juan Barros toen hij de bisschop verdedigde tijdens zijn bezoek aan Chili in januari. Op dat moment zei hij dat beschuldigingen tegen de bisschop "laster" waren. Later verontschuldigde hij zich bij de slachtoffers en zei: "Ik bied hen mijn excuses aan als ik hen pijn heb gedaan zonder het te beseffen, maar het was een wond die ik zonder betekenis heb toegebracht."

In Chili zijn ongeveer 80 rooms-katholieke priesters opgegeven aan autoriteiten voor vermeend seksueel misbruik in de afgelopen 18 jaar. Onder paus Franciscus is een Vaticaanse commissie opgericht om seksueel misbruik te bestrijden en slachtoffers te helpen.