Brazilië zet militairen in, truckers handhaven blokkades
26 May 2018, 13:05
foto
Landelijk hebben vrachtwagenchauffeurs de snelwegen in Brazilië geblokkeerd in een protest tegen de dieselprijzen. (Foto: Reuters)


De staking van vrachtwagenchauffeurs in Brazilië is vandaag de zesde dag ingegaan. De grootste stad en het economisch centrum van Zuid-Amerika, Sao Paulo, heeft een noodtoestand afgekondigd, net als Rio de Janeiro.

De vrachtwagenchauffeurs protesteren tegen de dieselprijzen. De actie heeft de grootste economie van Latijns-Amerika verlamd, waardoor de betogers in een impasse raakten met de Braziliaanse president Michel Temer die het leger heeft ingezet om de snelwegen te ontruimen.

Benzinestations en luchthavens in het land hebben geen brandstof meer, de schappen in de supermarkt zijn leeg en ziekenhuizen hebben bijna geen voorraden meer. Het openbaar vervoer en de vuilophaal in het hele land zijn verminderd of gestopt. Veel scholen hebben lessen geannuleerd omdat docenten niet aan het werk kunnen komen.

Een gebrek aan voedermiddelen kan ertoe leiden dat een miljard gevogelte en 20 miljoen varkens sterven, zegt de Braziliaanse vleesgroep ABPA. "Degenen die de snelwegen blokkeren en op een radicale manier handelen, schaden de bevolking", zei Temer in een televisietoespraak. "We zullen niet toestaan dat ziekenhuizen geen voorraden meer hebben om levens te redden. We zullen niet toestaan dat kinderen worden geschaad door de sluiting van scholen." Maar vrijdagavond bleef een groot deel van het land verlamd.

De minister van openbare veiligheid, Raul Jungmann, zei tijdens een persconferentie op vrijdagavond dat er meer dan 500 blokkades waren op wegen in Brazilië, maar dat was de helft van die 24 uur eerder waren geregistreerd. De Braziliaanse olieregulator ANP zei dat zodra wegen volledig zijn vrijgemaakt, het nog een week duurt om de brandstofvoorraden landelijk te normaliseren.

Als antwoord op de dreiging van militaire actie, riep Abcam, een Braziliaanse truckersvereniging die zegt 600.000 chauffeurs te vertegenwoordigen, hen op om niet langer wegen te blokkeren. Het moedigde bestuurders echter aan om te blijven protesteren en geen goederen te leveren, wat betekent dat de situatie waarschijnlijk kritiek zal blijven.

Onderhandelaars van verschillende truckergroepen kwamen donderdag laat overeen om hun blokkades voor 15 dagen op te schorten nadat de regering beloofde dieselprijzen te subsidiëren en te stabiliseren, wat dit jaar misschien 5 miljard reais (US$ 1,4 miljard) zou kosten. Om truckers voor zich te winnen, beloofde de regering om 30 dagen lang een 10% prijsverlaging voor diesel te verlengen. De verlaging was aangekondigd door het staatsoliebedrijf Petroleo Brasileiro SA.

Terwijl de blokkades blijven voortduren zijn de aandelen van Petrobras, zoals het bedrijf bekend is, vrijdag bijna 1,4 procent gedaald nadat het in de voorgaande twee dagen al 19 procent was gekelderd.

Maar de truckersvereniging Abcam die de staking heeft geïnitieerd, behoorde niet tot de partijen die het akkoord ondertekenden. Zij heeft vrijdag benadrukt dat zij het akkoord niet zou tekenen totdat het Congres de belastingverlagingen voor diesel in de wet zou vastleggen. Op zijn snelst kan dat enkele dagen duren.

Vrachtwagens konden de haven van Santos niet binnen, vertelde Abiove, de grootste producent van oliehoudende zaden in Latijns-Amerika aan Reuters. Hij zei dat de sojaproductie zou stoppen als de truckers geen toegang hadden tot grote havens.

ABPA, de grootste vleesverwerker, zei dat 152 pluimvee- en varkensvleesverwerkingsfabrieken de productie voor onbepaalde tijd hebben opgeschort. Ook de autoproductie-industrie vergaat het niet beter. Zij is vrijdag tot stilstand gekomen. De autoproductie-industrie is goed voor ongeveer een kwart van de Braziliaanse industriële export. Het is de laatste klap voor het tot een fragiel economisch herstel na de ergste recessie in decennia in het land.
Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May