Cuba: Meer dan 100 doden bij vliegtuigcrash
18 May, 20:02
foto
Brandweerlieden blussen het vuur van de neergestorte Boeing 737 in Cuba.(Foto's:Reuters)


Meer dan 100 mensen zijn omgekomen nadat een Boeing 737-vliegtuig crashte in de buurt van de Jose Marti International Airport in Havana. Cubaanse staatsmedia melden dat drie mensen het hebben overleefd, maar in kritieke toestand verkeren.

Websites die vluchten volgen geven aan dat het toestel halverwege de ochtend lokale tijd vertrok en naar verluidt kort daarna is gecrasht. Het vliegtuig vervoerde 104 passagiers, volgens de lokale media. Er waren meerdere kinderen aan boord en negen bemanningsleden.

"Er is een ongelukkig luchtvaartongeval geweest. Het nieuws is niet erg veelbelovend. Het lijkt erop dat er een groot aantal slachtoffers is", zei de Cubaanse president Miguel Diaz-Canel na een bezoek op plek waar het toestel neerkwam.

De staatstelevisie zei dat het een interne vlucht was van de Cubaanse hoofdstad naar de stad Holguin, in het oosten van het eiland. In een verklaring van de Mexicaanse regering staat dat het vliegtuig was verhuurd aan staatsmaatschappij Cubana de Aviación door het Mexicaans bedrijf Aerolineas Damojh. Het toestel was in 1979 gebouwd en had vijf Mexicaanse bemanningsleden aan boord, inclusief de piloot en de co-piloot. Het vliegtuig was afgelopen november met succes geïnspecteerd, aldus het Mexicaanse ministerie van Transport.

Beelden toonden een dikke rookwolk boven de plaats van de crash toen brandweerlieden en ambulances aankwamen. Radio Havana Cuba zei op Twitter dat het vliegtuig neerkwam op de "snelweg" tussen Boyeros en Havana, vlakbij het vliegveld.

Volgens onderzoek uit de industrie was vorig jaar het veiligste in de geschiedenis van commerciële vliegreizen zonder passagiersvliegtuigongevallen. Maar er zijn dit jaar verschillende ernstige luchtrampen geweest. Vorige maand crashte een militair vliegtuig kort na het opstijgen in Algerije, waarbij meer dan 250 mensen om het leven kwamen. In Cuba bond het laatste grote ongeval met een passagiersvliegtuig in 2010 plaats. Toen stortte een toestel van Aero Caribbean neer en waren er 68 doden te betreuren.