Hoefdraad: US$ 4,2 miljoen verspild rond bouw AMC
17 May, 00:52
foto
Coalitieleden in overleg met minister Gillmore Hoefdraad van Financiën tijdens een schorsing dinsdag in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën vindt dat zaken niet met de mantel der liefde moeten worden bedekt. Dingen moeten gezegd worden zoals ze zijn en mensen moeten consequenties verbinden aan hun falen. Er is US$ 4,2 miljoen verspild aan voorbereiding voor de bouw van het Academisch Medisch Centrum (AMC) Suriname. Voor de eigen bijdrage is US$ 3,5 miljoen geleend bij een lokale bank. Van geld van de Islamic Development Bank (IsDB) is US$ 700.000 gebruikt.

Hoefdraad zei woensdag in gesprek met Clifton Limburg in het programma Bakana Tori dat het hem pijn doet dat zoveel geld verloren is gegaan. US$ 3,5 miljoen is geleend tegen een rente van 8,5%. Het gehele proces moet opnieuw beginnen. De minister merkt op dat hij het contract getekend heeft als governor bij de CBvS. Er is een voorbereiding van twee jaar aan vooraf gegaan. Het ontwerp is overeengekomen met de IsDB. De bewindsman voert aan dat er nooit melding van is gemaakt dat afgeweken wordt van het ontwerp. Voor hem was het een complete verrassing, hij werd er helemaal koud van, toen in november vorig jaar de IsDB aangaf dat het ontwerp behoorlijk afwijkt van hetgeen afgesproken was.

Indien er problemen waren, had de projectmanagementunit (PMU), die valt onder het ministerie van Volksgezondheid, dit moeten aangeven. Dan zou Financiën in contract moeten treden met IsDB. Dit is nimmer gebeurd. Het geld moet worden terugbetaald. Alles moet nu van voor af aan beginnen, aangezien het nieuwe ontwerp dat wordt ingediend opnieuw moet worden beoordeeld. Ook zal besloten moeten worden door de IsDB of er opnieuw een openbare aanbesteding moet worden gehouden. Hoefdraad geeft aan dat Suriname zo snel mogelijk moet beslissen, waardoor de procedure snel gestart wordt. Hij merkt op dat ook het project van Regionale Gezondheidsdienst en het woningbouwprogramma stagneren. Het gaat juist om de sociale projecten die de regering belangrijk vindt.

In De Nationale Assemblee heeft minister Soewarto Moestadja, coördinator van de regering, namens de vicepresident aangegeven dat er een onderzoek komt. Op grond hiervan is besloten dat de regering nog niet aan het woord komt. Hoefdraad was ook aanwezig in de vergadering. Leden van De Nationale Assemblee drongen aan op antwoorden van zaken die al bekend zijn. De regering bleef erbij dat na onderzoek de vragen die gesteld zijn, zullen worden beantwoord. Hiervoor zijn er twee weken nodig.

Hoefdraad antwoord op een vraag van Limburg over het aangekondigde onderzoek dat alle stappen nagegaan zullen worden, waarna instructies zullen komen van de regering naar Volksgezondheid. Aan De Nationale Assemblee zal dan de stand van zaken doorgegeven worden en hoe het probleem zal worden opgelost. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid verklaarde net als de algemeen directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Claudia Redan, dat het project in een andere vorm doorgaat. Er was volgens Redan niet genoeg geld om het oorspronkelijke ontwerp uit te voeren, vandaar dat er is afgeweken. Elias zei niet op de hoogte van te zijn dat gelden terugbetaald moeten worden. Het project is volgens hem niet stopgezet.

Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February
Saturday 16 February