Ruim 80% vissers heeft geen legale status
14 May, 00:00
foto
Willem Mohamedhosein, voorzitter van het Visserscollectief. (Foto: Giwani Zeggen)


Willem Mohamedhoesein, voorzitter van het Visserscollectief, is blij met de duidelijke veiligheid die merkbaar is aan de kust. Hij heeft geconstateerd dat de Marine, de Kustwacht, de politie en helikopters actief zijn. Mohamedhoesein zei zondag in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC dat ruim 80% van de vissers illegaal is. Het is nodig om de vissers te screenen en te voorzien van een pasje.

Het Visserscollectief vindt dat er een registratie moet zijn van boten en bemanning die naar zee gaan. Op het laatste moment kan het gebeuren dat iemand die zich opgegeven had, niet komt opdagen. Daarom is het belangrijk om vlak voor vertrek de namen door te geven. Bij politiepost Nieuw-Amsterdam is dat gemakkelijk te realiseren. Mohamedhoesein merkt op dat Surinamers over het algemeen niet graag naar zee willen. De Guyanezen zijn nodig om de economische activiteit te kunnen voortzetten, waardoor de sector niet in elkaar zakt. Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie heeft aan het Visserscollectief toegezegd dat gewerkt wordt aan de papieren voor de vissers. Hierover is er ook nauw contact met de Guyanese autoriteiten.

Ruim 110 booteigenaren zijn gebundeld in het Visserscollectief Commewijne en Paramaribo, dat over rechtspersoonlijkheid beschikt. Veel eigenaren hebben meerdere boten. Voor de bevolkingsvisserij (Surinaamse Kust/SK) zijn er ongeveer 400 vergunningen verstrekt. Veel te veel, stelt Mohamedhoesein. Er is sprake van overbevissing. Het komt wel voor dat de bemanning van een boot moet wachten om de netten uit te gooien.

Het Visserscollectief heeft geen goede ervaring met het Vessel Monitoring System. Eerder heeft het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij de apparaten aangeschaft, maar deze bleken niet goed te werken. Ineens verdween alles van het beeldscherm. Mensen die alarm geslagen hadden op zee, werden soms na drie weken pas opgebeld. Gehoopt wordt dat nu wel betrouwbare apparatuur wordt aangeschaft. Het kost ongeveer US$ 750. Booteigenaren moeten maandelijks US$ 40 betalen.

Mohamedhoesein wil niet speculeren over wat de reden is van de brute aanval. Hij brengt in herinnering dat in oktober vorig jaar, nadat piraten te keer waren gegaan, ook een petitie is aangeboden aan het ministerie en De Nationale Assemblee. Het is vaak voorgekomen dat bemanningsleden zijn aangevallen. Nu is de zaak beter in de publiciteit gekomen. Vier boten zijn gelijk aangevallen. Van de twintig personen die op de boten waren, zijn vijf terecht. Drie lijken zijn in Suriname geborgen. Daarna is nog een boot aangevallen, waarvan de kapitein vermist wordt. In totaal worden nog twaalf vissers vermist. Intussen zijn de namen wel bekend. Het Visserscollectief hoopt dat er gauw duidelijkheid komt.