Minister Benschop: Over een week veilig vissen op zee
06 May 2018, 00:01
foto
Vissers gaan confrontatie aan met minister Ronni Benschop van Defensie. De minister blijft erbij dat binnen een week de rust is teruggekeerd. (Foto: René Gompers)


Minister Ronni Benschop van Defensie heeft de vissers gegarandeerd dat ze over een week weer veilig op zee kunnen vissen. Zijn collega Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt & Visserij gaat zijn best doen om enkele wensen van de vissers in orde te krijgen. Voor de minister van Justitie & Politie waren er ook veel vragen, maar hij was afwezig op de vergadering van het Visserscollectief op Nieuw Amsterdam, zaterdag.

De vergadering met de ministers komt een week na de tragedie op zee. 20 vissers zijn overvallen, vijf hebben het overleefd, drie lijken zijn tot nu toe geborgen. Een paar dagen geleden is er weer een moord gepleegd. De vissers, getroffen families en booteigenaren hebben hun hart gelucht. Het is er zeer emotioneel, verhit en confronterend aan toegegaan op de vergadering met de ministers. De mensen nemen de mededelingen niet zomaar aan. Zijn zijn heel sceptisch en bombardeerden de bewindslieden met tal van indringende vragen. Ze willen harde garanties, voor veiligheid, compensaties, financiële injecties in de sector en gerechtigheid. Ze willen getuige zijn van de berechting van de moordenaars. De vissers willen vuurwapens om zich zelf te beschermen.

Benschop deelt mee dat sinds de inzet van het leger op Coppenamepunt de criminaliteit op het water daar is afgenomen, maar zich heeft verplaatst naar het oosten. “Mi kan garandeer unu dat san mi tyar’ in place dat drape e kon safe tu heel binnenkort.” Hij geeft aan dat terwijl de zoektocht naar de overige vermisten gaande is er voorbereidingen worden getroffen om het gebied veiliger te maken. “Wi e du alla moeiti dat binnen wan wiki ie kan go drape baka.” Er zijn veel vragen op Benschop afgevuurd. Ondanks de confrontaties is Benschop rustig bij zijn punt gebleven: over een week kunnen de vissers weer veilig op zee.

René Gompers
Advertenties