Hoezo geen vooruitgang?
09 Apr 2018, 02:34
foto


Ik las met verbazing de mening van velen waarbij men vindt dat de bijstelling van het economische vooruitzicht van negatief naar stabiel door Standard & Poors, geen vooruitgang is. Ten eerste wil ik aangeven dat toen in 2015 door de economische crisis de valuta-inkomsten van het land sterk afnamen en daardoor de overheidsfinanciën sterk verslechterden, het dezelfde kredietbeoordelaar was die het vooruitzicht bijstelde van stabiel naar negatief. Er werd toen aangegeven dat de wisselkoers was gestegen, de inflatie was toegenomen, de monetaire reserves gedaald waren, de betalingsbalanspositie van de overheid was verslechterd en de schulden sterk waren toegenomen.

Nu dat wij allemaal merken dat de wisselkoers al enige maanden stabiel is, de monetaire reserves gestegen zijn, de inflatie dalende is en de betalingsbalanspositie van de regering verbeterd is, zijn er toch doemdenkers die hun negatieve zienswijzen blijven spugen in de samenleving. En dat laat me wel mijn wenkbrauwen fronsen. De kredietbeoordelaar geeft duidelijk de reden ook waarom het vooruitzicht voor Suriname wordt bijgesteld. De stabiele prijzen van goud en olie en de uitbreiding van de goudactiviteiten worden als voornaamste oorzaak aangewezen. Hoezo is er dan geen verbetering? Was de verslechtering ook geen gevolg van de daling van de prijzen van goud en olie? Wakkerde dat weer niet heftige discussies aan over de afhankelijkheid van de economie van de export van goud en olie. Spraken hooggeleerden weer niet over diversificatie? Leest u zelf deze twee passages uit het rapport.

Ik citeer u de 1ste alinea waarmee het rapport begint “With gold prices stabilizing and new production line, Suriname is experiencing a return to economic growth, which is easing pressure on its external finances and exchange rate, generating improved fiscal outcomes, and lowering its net general government debt burden. We are therefore revising our outlook on the Republic of Suriname to stable from negative”. – dit is goed.

Ten tweede weer: “Thanks to the government’s resolve, a suite of new expenditure control and revenue enhancement measures has helped to turn the fiscal trend to improving from worsening.” En hiernaar ook het wisselkoersbeleid heeft geresulteerd in “compressed imports and the return to current account."

Het is evident dat het rapport staaft dat door het gevoerde beleid van de overheid, er wel sprake is van verbetering en dat er dit jaar een ommekeer komt. De hamvraag is nog altijd als de economie de afgelopen jaren een negatieve groei heeft gekend en dit jaar een positieve groei zal hebben of er geen sprake is van vooruitgang en verbetering? Indien wel, mogen we dan stellen dat de regering wel in staat is geweest om het getij te keren? Om uit de crisis situatie te geraken en weer richting herstel en groei te koersen? Mijns inziens van wel. De feiten liggen daar. Verbetering en groei zijn op komst.

Drs. Amzad Abdoel
DNA lid NDP
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May