Vreedzaam: Kippenkwekers kunnen niet voorzien in behoefte
14 Mar, 00:56
foto
Commissievoorzitter Jennifer Vreedzaam


“We hebben een probleem als wij constateren dat importkip 60% van de behoefte op de markt dekt. De lokale kwekers kunnen niet voorzien in de behoefte op de binnenlandse markt”. Dit heeft Assembleelid Jennifer Vreedzaam (NDP), voorzitter van de commissie rapporteurs, dinsdag gezegd tijdens een openbare commissievergadering. Zij wil weten welke maatregelen de regering zal treffen om deze kwestie aan te pakken. In behandeling is de verhoging van invoerrechten op kip en kipdelen.

Vreedzaam wenst van de regering te weten hoeveel geld zij gaat stoppen in de pluimveesector en welke maatregelen getroffen zullen worden over de importvervanging van kippenvoer, dat grote invloed heeft op de prijs van kip. Vreedzaam wordt hierin ondersteund voor het Assembleelid Dinotha Vorswijk (ABOP). “Door het stimuleren van de lokale productie van kippenvoer, wordt de werkgelegenheid vooruitgeholpen. Wanneer voldoende en goedkope kippenvoer te verkrijgen is, zal de kleinschalige kipproductie, waar vele huishoudens zich aan wagen, worden uitgebreid”, meent Vorswijk.

Ook Mahinder Jogi (VHP) heeft gevraagd wat de regering eraan doet om de kostprijs van voer te verlagen. “Het volk moet kip hebben om te eten, Surinamers hebben de potentie om inderdaad aan die vraag te voldoen. De regering moet verder gaan met het geven van incentives”. Het Assembleelid benadrukt dat Surinamers in staat zijn om de markt te voorzien, maar er zijn randvoorwaarden waaraan gewerkt moet worden, zodat inderdaad de mensen kunnen deelnemen aan het productieproces.

Vreedzaam vraagt hoe de ministeries van Handel en Industrie en Landbouw, Veeteelt en Visserij de pluimveesector zullen versterken op het gebied van de gezondheid van de dieren, controle van kwekerijen, kwaliteit en de prijs. “Hoe zal een snelle dienstverlening en begeleiding worden bewerkstelligd?” Het verhogen van de invoerrechten naar 40% is volgens Vreedzaam niet genoeg om de import van kip te ontmoedigen. “De pluimveesector heeft behoefte aan doeners en visie om de sector duurzaam te ontwikkelen en het bestaansrecht te behouden in de toekomst,” zegt zij.

De invoerrechten van kip en kipdelen is per 1 september 2017 verhoogd van 20 naar 40%, bij beschikking van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Voor deze verhoging moet ook een wetswijziging plaatsvinden. Hij was afwezig bij de vergadering en werd vervangen door minister Roline Samsoedien. Hoefdraad zal bij de volgende commissievergadering ingaan op de gestelde vragen.

Yvanka Ozir-Awailame