Jubileumexpositie 25 jaar Art Gallery Readytex
06 Feb 2018, 08:26
foto


Op 8 februari bestaat Readytex Art Gallery 25 jaar. De galerie viert deze mijlpaal met een speciale jubileumexpositie die feestelijk wordt geopend. De galerie werd 25 jaar geleden voornamelijk geopend vanwege een bijzondere liefde voor kunst. En om in een behoefte te voorzien. Verschillende lokale kunstenaars brachten namelijk al een tijdlang kleine kunstwerken naar Readytex om die in de souvenirwinkel ter verkoop aan te bieden. Zij hadden duidelijk behoefte aan een plek om hun werk aan de man te brengen. En plek was er, op de bovenverdieping van Readytex. Zo werd op 8 februari 1993 Readytex Art Gallery geboren.

"Wie had op 8 februari 1993, toen de galerie haar deuren opende op de eerste verdieping boven de Readytex Craft & souvenirshop aan de Maagdenstraat, ooit gedacht dat Readytex Art Gallery 25 jaar later in zo’n grote en prachtige locatie gehuisvest zou zijn? En wie had toen gedacht dat Readytex Art Gallery de meest toonaangevende, meest actieve en meest spraakmakende galerie in Suriname zou worden? Een galerie die Surinaamse top kunstenaars vertegenwoordigt met wie zij, in samenwerking met verschillende internationale relaties, tot ver buiten de grenzen van Suriname treedt?" blikt Readytex Art Gallery terug.

Door de jaren heen groeide de kunstcollectie van de galerie. De relatie met de kunstenaars werd sterker, de aanpak professioneler en het dienstenpakket werd uitgebreid. Er ontwikkelde zich een belangrijke groep liefhebbers en verzamelaars en ook de kunstenaars groeiden en werden ambitieuzer. Met hun studies aan Nola Hatterman Art Academy, de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs (AHKCO), Edna Manley College of the visual and performing arts in Jamaica, of aan instituten in Nederland, hadden en hebben de bij Readytex Art Gallery aangesloten kunstenaars de potentie en de drive om hun grenzen, letterlijk en figuurlijk, te verzetten. En daar speelt de galerie ook een steeds grotere rol in. Samen met de kunstenaars bouwde de galerie tal van internationale relaties op, waardoor zij regelmatig participeren in internationale exposities, projecten, en artist-in-residencies. En op de website kan, waar ook ter wereld, het werk van alle kunstenaars bekeken en ook gekocht worden.

Met de opening in 2015 van de nieuwe ruime locatie aan de Steenbakkerijstraat kan Readytex Art Gallery veel meer werk van haar kunstenaars tonen. Ook werd gestart met de maandelijkse Thursday-Night-Features waarin kunstenaars of andere kunstprofessionals zeer gevarieerde presentaties verzorgen.
Het Readytex Art Gallery platform is zeer waardevol, en niet meer weg te denken uit de Surinaamse kunstscene. De dynamiek zit er steeds meer in. Het is hard werken en de uitdagingen zijn nog aanzienlijk, maar de motivatie blijft, en we durven steeds groter te dromen. Houdt u dus de plannen en de activiteiten van Readytex Art Gallery in de gaten. 2018 wordt een bijzonder jaar!, stelt de galerie.

In de jubileumexpositie zal de ontwikkeling van het werk van de kunstenaars te zien over de afgelopen jaren. Zij tonen op de expositie elk twee werken: één ouder werk van eerder in hun carrière, en één recent werk. Zij groeiden namelijk mee met Readytex Art Gallery en daarvan delen zij een fractie met het publiek.

De expositie is open van 9 t/m 24 februari, van maandag t/m vrijdag van 8:00 – 16:30 u en op zaterdag van 8:30 – 13:30 uur. Extra openingsavonden op vrijdag 9 en zaterdag 10 februari van 19:00 – 21:00 uur.
Op zaterdag 10 februari houdt de Managing Director, Monique NouhChaia om 19:30 uur een presentatie waarin zij terugblikt en vooruit kijkt. Zij bespreekt dan ook enkele nieuwe plannen van de galerie. Eenieder is welkom.

Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February