Noodtoestand in Jamaica wordt breed ondersteund
22 Jan 2018, 02:33
foto
Veiligheidstroepen zoeken naar criminelen in de straten van Montego Bay. (Foto: Philip Lemonte)


Een explosie van gewelddadige criminele moorden heeft de Jamaicaanse regering gedwongen om de noodtoestand in het district St. James, waarvan Montego Bay de hoofdplaats is, af te kondigen. De nationale politie registreerde 1.616 moorden in 2017, waarvan 335 waren gepleegd in St. James. Dit jaar werden reeds zes moorden opgetekend.

Minister president Andrew Holness van Jamaica kondigde afgelopen week de noodtoestand af in het westelijke district. “De noodtoestand betekent niet de opschorting van de rechtsstaat. Van de veiligheidstroepen wordt verwacht de burgers met respect te behandelen en de waardigheid en veiligheid van iedereen te beschermen”. Tegelijkertijd riep hij de burgers op om samen te werken met de veiligheidstroepen. "Als u weet waar er wapens zijn en waar de misdadigers zijn, vertel het ons alstublieft”.

Omar Robinson voorzitter van de Jamaica Hotel and Tourist Association (JHTA) zei in een persbericht, de regering te ondersteunen om de misdaad in St. James aan te pakken. “Wij verwelkomen de aankondiging. Het is een beslissende actie van de regering, die de vereniging ten volle steunt. De JHTA vertrouwt erop dat de veiligheidstroepen de mensenrechten en burgerlijke vrijheden van iedereen respecteren. Ook moeten de activiteiten en het vakantiegevoel van de toeristen zo min mogelijk belemmerd worden.”

Canada en Groot Brittannië hadden inmiddels reisadviezen uitgevaardigd voor hun landgenoten op vakantie in Montego Bay en omgeving. “Wees alert in Jamaica vanwege het hoge aantal gewelddadige misdaden en de noodtoestand in het district St. James. Begeeft u zich niet onnodig buiten de resorts. Volg lokaal advies op en wees extra voorzichtig wanneer u 's nachts reist.”

De eerste dagen van de noodtoestand resulteerden in het in beslag nemen van een Kalashnikov snelvuur geweer met scherpe munitie. Acht leden van de beruchte Sparta bende, die werden gezocht voor moord en wapengeweld gerelateerde misdaden, zijn opgepakt. Een bende van vijftien criminelen werd op heterdaad betrapt bij het distribueren van meer dan 5.000 liter diesel en benzine. De bevolking en het bedrijfsleven ondersteunen de actie, maar zeggen ook lessen te trekken uit een vergelijkbare situatie van 2010.

In mei 2010 probeerden veiligheidstroepen de topcrimineel Christopher Coke te arresteren. Dit leidde tot grote onrust en instabiliteit in de hoofdstad Kingston, met als gevolg het uitroepen van een beperkte noodtoestand. Meer dan 70 burgers en vier leden van de veiligheidstroepen werden gedood in deze periode. Een onderzoekscommissie stelde vast dat mensenrechten van de burgers werden geschonden en buitensporig geweld werd toegepast.

In eerste instantie had de aanpak van de van de regering succes, want de sterke toename van de zware criminaliteit werd vier jaar lang enorm afgeremd en teruggedrongen. Corruptie bij overheidsinstanties en het onvermogen van de politie om criminele benden aan te pakken, leidden na 2014 wederom tot een explosie van moorden.

Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February