Fietspad Noord-Commewijne veelbelovend voor toerisme
13 Jan, 12:45
foto
Het fietspad van Noord-Commewijne wordt gerehabiliteerd. (Foto: NII)


Het fietspad van Noord Commewijne wordt door inspanningen van de overheid, private sector en de plaatselijke gemeenschap gerehabiliteerd. De districtscommissaris van Commewijne en vertegenwoordigers van de ministeries van OW, RO, HI&T en de EBS waren het tijdens een recent veldbezoek, erover eens dat het om een duurzaam project gaat.

Er moeten nog 4 bruggen - 2 grote en 2 kleine – worden gebouwd om het fietspad een aaneensluitend geheel te maken. Een groot gedeelte waar het fietspad moet lopen, is door het rivierwater weggespoeld. Ondernemers te Rust en Werk hebben voor eigen rekening al 2 bruggen gebouwd, die als model kunnen staan voor de nog te bouwen bruggen.

De North Bank Commewijne Tourism Cluster, heeft via de Competitive Unit Suriname (CUS) van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme geparticipeerd in het pilot program Innovation for Firms in Suriname (IFS) met het project ‘Rehabilitatie Fietspad Noord Commewijne’ en is in aanmerking gekomen voor USD 150.000.

Het initieel project is begroot voor een bedrag van USD 253.497. Er is intussen ook een projectvoorstel ingediend bij de Compete Caribbean Partnership facilty call for cluster projects. Tijdens het veldbezoek is in gesprek met enkele ondernemers in het gebied gebleken, dat deze uit eigen middelen reeds enorm hebben geïnvesteerd om dit project te ondersteunen. Volgens ondernemer Bas Spek, is er een volledige participatie van de ondernemers in het gebied en hebben zij vele taken van de overheid moeten overnemen.

Met het project van de rehabilitatie van het fietspad zullen er niet alleen meer toeristen worden aangetrokken, maar zullen ze ook langer blijven. Zij zullen met dit gerehabiliteerde fietspad in principe geen touroperators nodig hebben, daar ze reeds vanuit Leonsberg met de boot de oversteek kunnen doen en gewoon hun weg kunnen vervolgen via Rust en Werk naar Alliance, meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Ook het toeristenoord Frederiksdorp is in dit geheel een belangrijke partner, omdat toeristen die daar overnachten ook de oversteek kunnen doen en met de fiets de voormalige Hollandse plantages kunnen bezichtigen.