Medische Zending over gezondheid in het binnenland
26 Nov 2017, 14:21
foto


(Aangeboden)

De Medische Zending is sinds mensenheugenis in het binnenland actief in het verlenen van zorg op het gebied van onderwijs en de gezondheid van onze medeburgers. Kort geleden vierden wij 275 jaar Medische Zending. Onze overheid heeft in de zeventiger jaren van de vorige eeuw formeel overeenkomsten getekend met de Medizebs en de Pater Ahlbrinckstichting. Deze stichtingen gaan vanaf 1976 samen onder de naam Medische Zending en vanaf 2001 officieel onder de naam Medische Zending Primary Health Care Suriname (MZPHCS).

Er is een unieke vorm ontwikkeld, voor het bieden van gezondheidszorg aan de plaatselijke bevolking, die ervoor heeft gezorgd dat de Medische Zending verschillende prijzen in de wacht heeft gesleept, zoals de prestigieuze prijs van de PAHO: de Clarence Moore Award. Verder wordt via gezondheidszorgassistenten, die een door het ministerie van Volksgezondheid erkende opleiding van vier jaar hebben gevolgd, een basisdienstenpakket 24 uur per dag via elke polikliniek aangeboden, welke voldoet aan internationale normen.

Bovendien worden de gezondheidszorgassistenten op locaties of vanaf een ander dorp door ressortartsen gesuperviseerd. Ze kunnen gezien worden als ogen, oren en handen van deze artsen, die onmogelijk op elke locatie aanwezig kunnen zijn. Per slot van rekening hebben ze ten overstaan van het ministerie van Volksgezondheid een eed van geheimhouding afgelegd, zoals andere gezondheidswerkers dat ook doen. Het succesvol verlopen anti-malariaprogramma is via de Medische Zending verlopen en gelukkig hebben wij daar ook de juiste erkenning voor gekregen. De Medische Zending PHCS, heeft de specialistische missies naar gebieden in het binnenland geïntegreerd in het basisdienstenpakket en dat wordt integraal in alle gebieden aangeboden.

Thans hebben wij vooral uit de pers en later via het ministerie van Volksgezondheid begrepen, dat de huidige regering de gesloten overeenkomsten heeft opengebroken, door een andere instantie te vragen de zorg in enkele gebieden over te nemen. Natuurlijk zou het behoorlijker zijn geweest als er hierover in een goede 'krutu' overleg was gevoerd. Verwarring zou zijn voorkomen bij besturen, staf, directie, personeel en vooral de plaatselijke bevolking.

Uiteraard is het garanderen van deze zorg in eerste instantie afhankelijk van de financiering hiervan. De tijd dat buitenlanders dat deden is sinds de onafhankelijkheid van Suriname voorbij. De overheid heeft zich garant gesteld voor deze financiering, maar kan dat bij beperkingen van de nationale financiële middelen niet garanderen. En daar is de Medische Zending bekend mee en houdt de gemeenschappen via haar plaatselijke structuren en de traditionele gezagsdragers altijd hiervan op de hoogte. Samen kunnen wij zowel in Paramaribo, de districten en het binnenland, goede haalbare en betaalbare zorg neerzetten voor en door de bevolking ook als er weinig financiële middelen zijn.
Advertenties