VRTS wil opheldering Miranda over actie tegen RBN
03 Nov 2017, 00:53
foto
Bestuursleden van de VRTS na het bezoek aan minister Jerry Miranda. Van l-r: Charles Vervuurt, Anwar Lall Mohamed, Faried Pierkhan, Gerrit Barron en Werner Duttenhofer Jr. (Foto: René Gompers)


De Vereniging van Radio- en Televisiebedrijven in Suriname (VRTS) wil van minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport & Communicatie weten wat de precieze redenen zijn om het programma Zeven Even van Rapar, uit de lucht te halen. Mediabazen hebben donderdag een kennismakingsbezoek - dat al gepland was - gebracht aan de minister en de brief met hun verzoek persoonlijk overhandigd.

Het bezoek aan de minister was eigenlijk bedoeld om te praten over bepaalde regelingen en betalingen. Echter is het door het uit de lucht halen van het programma anders afgelopen. Het gebeuren is ruim anderhalf uur het onderwerp van gesprek geweest. “Het was geen onaangenaam gesprek,” deelt Faried Pierkhan, directeur van Rapar Broadcasting Network en ondervoorzitter van de VRTS na afloop mee aan Starnieuws. “We hebben de minister om nadere toelichting gevraagd, want de redenen die zijn opgegeven in zijn brief zijn vaag. We hebben ook gevraagd om tot een vergelijk te komen.”

Het satirische programma, waarbij politici flink op de korrel worden genomen, is voor onbepaalde tijd uit de uitzending. Pierkhan benadrukt dat dit besluit niet betekent dat de opdracht van de overheid is uitgevoerd. “We zoeken rust in het geheel. De presentator is ook gedemotiveerd geraakt door de brief van Miranda. Het is een persoonlijke uitzending, hoewel het bedrijf verantwoordelijk is voor de inhoud. We hebben een vakantie voor hem ingebouwd. Maar hij komt sowieso terug. Er wordt ook nagedacht in welke vorm het programma door zal gaan,” deelt Pierkhan mee.

De media-eigenaar wil ook weten hoe programma's worden getoetst om als ‘goed’ te worden bestempeld. “Er is eigenlijk geen toetsingsregeling. Want wat die ene zwart ziet, ziet de andere niet zo. Dat is het verschil. Wij zeggen dat het verschil bij de rechter beslecht moet worden. Daarom hebben we in de brief aan Miranda gesteld: je brief is niet duidelijk voor ons, geef expliciet aan wat er verkeerd is. Aan de hand daarvan kunnen wij correcties plegen als die inderdaad nodig zijn. Zo hoort het," zegt Pierkhan.

René Gompers

Thursday 23 May
Wednesday 22 May
Tuesday 21 May