Vonnis Krijgsraad op schrift beschikbaar
21 Jun 2016, 00:00
foto
De Krijgsraad in de burgerkamer op 9 juni. De president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, wordt geflankeerd door de rechters Suzanne Chu (links) en Rewita Chatterpal.


Het vonnis van de Krijgsraad uitgesproken op 9 juni is maandag op schrift beschikbaar gekomen. President Desi Bouterse heeft tijdens diverse consultaties die hij gehouden heeft, aangegeven dat er een constitutionele crisis is ontstaan. Ook zou de staatsveiligheid met de uitspraak van de Krijgsraad om het 8 december strafproces te vervolgen, in gevaar zijn gebracht. De president heeft benadrukt dat er een oplossing voor de situatie gevonden moet worden met de wettelijke bepalingen in de hand.

Bouterse heeft onder andere gesproken met de leiding van het Nationaal Leger, het Korps Politie Suriname en een gezamenlijk overleg gehad met de waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks en Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Er is een onderhoud geweest met Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, Chan Santokhi, voorzitter van de VHP, partijleider van de Nationale Partij Suriname (NPS), Gregory Rusland en hoofdbestuurslid Hesdy Pigot en een afvaardiging van Pertjajah Luhur, Hendrik Setrowidjojo (partijraadsvoorzitter) en Robert Soentik (partijsecretaris). Ook is informatie verschaft aan manschappen van het Nationaal Leger en officieren van het Leger en Politie.

De president heeft de consultaties gepleegd, nadat hij een brief ontvangen had van minister Jennifer van Dijk-Silos. Zij heeft haar bezorgdheid geuit over een mogelijk constitutioneel vraagstuk. Bouterse heeft te kennen gegeven aan onder andere de NPS en Pertjajah Luhur dat nu het vonnis op schrift is, de minister haar eerste brief zal terugnemen en haar definitieve mening zal geven over de situatie. Volgens de president is de staatsveiligheid in gevaar.

De Krijgsraad heeft artikel 1 van de Amnestiewet buiten toepassing gelaten bij de uitspraak. De Krijgsraad heeft vastgesteld dat de wetswijziging zonder meer kan worden aangemerkt als inmenging in een lopende strafzaak, die in een vergevorderd stadium was. Dit op basis van artikel 137 van de grondwet. Voor zover de rechter in een concreet geval aan hem voorgelegd, toepassing van een bepaling van een wet strijdig oordeelt met één of meer in Hoofdstuk V genoemde grondrechten, verklaart hij die toepassing voor dat geval ongeoorloofd.

De Krijgsraad heeft het verzoek van de auditeur-militair om de schorsing van de vervolging voor de periode van een jaar te verlengen, afgewezen. Dit had auditeur-militair Roy Elgin gevraagd op 4 maart dit jaar. De Krijgsraad heeft bepaald dat het onderzoek ter terechtzitting zal worden voortgezet in de stand waarin het zich vóór de schorsing bevond, namelijk het requisitoir.

U kunt het vonnis hier downloaden.
pdf-icon.gif Vonnis_Krijgsraad_9_juni_2016.pdf                
Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May