Laatste solo-expositie Pinas met Readytex Art Gallery
12 Mar 2016, 14:42
foto
Expositie 'Eside tide tamaa’ Marcel Pinas in De Hal.


Eside tide tamaa is de laatste solo expositie die beeldend kunstenaar Marcel Pinas samen met Readytex Art Gallery presenteert in De Hal. De kunstcarrière van Marcel Pinas is ‘on a roll’ en de ambitieuze kunstenaar ervaart al enkele jaren een groeiende internationale doorbraak. Pinas zal van nu af aan zijn carrière vervolgen in samenwerking met een galerie in Nederland die hem van daaruit internationaal zal vertegenwoordigen, meldt Readytex Art Gallery.

Het team van Readytex Art Gallery is bijzonder trots op de groei die Marcel Pinas in de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, en uiteraard ook bijzonder trots op de belangrijke rol die zij binnen dat groeiproces heeft gespeeld. En hoewel de expositie de werkrelatie tussen Marcel en de gallery symbolisch afrondt, zal er tussen beide partijen altijd een warme en betekenisvolle relatie blijven bestaan.‘Eside tide tamaa, de titel van de expositie, refereert voor de gallery daarom niet alleen naar de boodschap van de kunstenaar over de ontwikkelingen binnen de marroncultuur, maar ook naar de band die zij vanaf het prille begin, al voor het ontstaan van de gallery, tot nu en in de toekomst altijd met Marcel Pinas zal delen, legt Readytex Art Gallery uit.

Voor de kunstliefhebber is Eside tide tamaa, behalve een mooi moment om te genieten van een andersoortige en speciale expositie, ook een cruciaal investeringsmoment. Met de toenemende internationale groei van de carrière van Marcel Pinas, groeit namelijk de marktwaarde van zijn kunstwerken mee. Een goed idee dus om nu een werk uit deze opvallende nieuwe collectie aan te schaffen.

In Eside tide tamaa gebruikt Pinas, zoals hij dat altijd doet, aspecten en elementen uit de marroncultuur om bredere, universele vraagstukken betreffende cultuur en identiteit, aan te kaarten. Met zijn kunst wil de kunstenaar bij mensen het bewustzijn over hun eigenwaarde versterken. Het werk is inderdaad doordrongen van culturele symboliek, en de beeldtaal van de kunstenaar oogt zeer kleurrijk en impulsief. Nieuw is dat Pinas ook het lege doek een belangrijke rol laat spelen. Hij creëert daardoor een ‘negative space’ die de visuele kracht van de compositie, alsook de urgentie van de boodschap, versterkt. Naast schilderijen presenteert Pinas op de expositie een aantal verrassende installaties die ongetwijfeld veel discussies over thema’s, lokaal en internationaal, op gang zullen brengen. Eside tide tamaa is een expositie die ondanks de traditionele uitgangspunten, universeel een sterke en zeer contemporaine aantrekkingskracht uitstraalt, meent Readytex Art Gallery.

Het curatorschap van de expositie is deels in handen van een team van Surinaamse collega-kunstenaars die al enige tijd hun interesse in het curator's vak aanscherpen. Deze zijn Rinaldo Klas, Kurt Nahar, Sunil Puljhun en Ken Doorson.


‘Eside tide tamaa’ is te bezichtigen in De Hal aan de Grote Combéweg 45, van woensdag 16 tot en met zondag 20 maart, van 19:00 – 21:00 uur.
Advertenties

Saturday 04 May
Friday 03 May
Thursday 02 May